Na Ruzyni evakuovali stovku pasažérů z letadla po skluzavkách

Dobrodružný návrat z dovolené v Tunisku zažili cestující, kteří se v neděli dopoledne vraceli letadlem na pražské letiště v Ruzyni. Kvůli podezření na oheň v letadle totiž musela zhruba stovka cestujících opusit letoun po skluzavkách. Podezření se nakonec nepotvrdilo. Na provoz letiště neměla evakuace vliv.

„Jednalo se o vyhlášení plné pohotovosti kvůli údajnému zahoření v letadle,“ řekla mluvčí pražského letiště Marika Janoušková. Byl proto aktivován integrovaný záchranný systém. „Spustila se preventivní evakuace pomocí skluzů z letadla. Trvala něco málo přes deset minut,“ doplnila Janoušková.

Letadlo směřovalo do Prahy z tuniského Monastiru, šlo o Boeing 737 společnosti Tunisair. „Cestující po evakuaci – poté, co jim byla přivezena zavazadla, tak standardně šli ven,“ dodala mluvčí.

Posádka letadla ohlásila požár až poté, co stroj přistál a čekal na letištní ploše. Vyplývá to z hlasové komunikace mezi letadlem a pozemním personálem. Pilot mluvil o požáru v pomocné motorové jednotce.

Evakuace po skluzech jsou podle mluvčí výjimečné. Hasiči požár ani zadýmení v letadle nakonec nezjistili. Počet cestujících v letadle Janoušková odhadla kolem stovky. Letiště je totiž od letadla odváželo dvěma autobusy.