Novým šéfem Nejvyššího správního soudu bude dosavadní místopředseda Mazanec

Dosavadní místopředseda Nejvyššího správního soudu (NSS) Michal Mazanec se od října stane šéfem tohoto soudu. Oznámil to po setkání s prezidentem Milošem Zemanem na Pražském hradě. Rozhodnutí musí spolupodepsat premiér Andrej Babiš, Mazanec ale předpokládá, že se s ním Zeman domluvil.

Michal Mazanec nahradí v čele soudu Josefa Baxu, oběma nynější mandát vyprší v září. Zeman chce nového předsedu soudu jmenovat 18. září, funkční období začne 1. října. Prezident musí ještě rozhodnout také o jménu nového místopředsedy. Mazanec prezidentovi na úterní schůzce navrhl, kdo by ho mohl na postu místopředsedy vystřídat, jména ale novinářům sdělit nechtěl. Zeman se podle něj teprve rozhodne.

S prezidentem se Mazanec podle svých slov bavil i o tom, jaké jsou problémy správního soudnictví v České republice. NSS se podle něj potýká jak s vyšším počtem projednávaných věcí, tak s jistou „izolací Nejvyššího správního soudu jako víceméně samostatné soustavy“. Mazanec poznamenal, že v Česku tvoří jednu soustavu NSS se svými třemi desítkami soudců a druhou soustavu obecné soudy, kterých je přes 3000. „Ta nerovnováha dělá problémy i v praxi,“ poznamenal.

Mazanec chce změnu zákona i lepší spolupráci soudů

Ve funkci bude chtít navázat užší kontakty s krajskými soudy a jejich úseky správního soudnictví, což podle něj bylo kvůli nárůstu počtu kasačních stížností a nedostatku času v minulosti zanedbáno.

Spoustu práce vidí v legislativní oblasti, zákon o NSS z roku 2003 podle něj bude třeba novelizovat. Bude se proto chtít sejít s ministrem spravedlnosti Janem Kněžínkem (za ANO). Zásah do zákona bude podle něj potřeba zásadnější než nabízí poslanecká novela, která je nyní v parlamentu.

Mazanec bude ve funkci pouze tři roky. Funkce soudci totiž zaniká koncem roku, ve kterém dosáhl věku 70 let. Mazanec této věkové hranice dosáhne v roce 2021. 

Prezident se o Baxově nástupci radil s mnoha lidmi, mimo jiné s členkou svého expertního týmu Marií Benešovou. Benešová byla ministryní spravedlnosti a nejvyšší státní zástupkyní, takže je podle Zemana jako poradní hlas nanejvýš povolaná. Exministryně navrhovala na post šéfa soudu právě Mazance.

Baxa se koncem června spolu s předsedy Ústavního soudu Pavlem Rychetským a Nejvyššího soudu Pavlem Šámalem sešel s prezidentem, po jednání však novinářům řekli, že personální záležitosti neřešili. Nejvyššího správního soudu se ale týkala ještě dřívější schůzka v květnu, kdy spolu Baxa a Zeman mluvili o tom, jaké charakteristiky by měl nový šéf soudu mít.

  • Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze.
  • Před jmenováním soudcem vykonával od roku 1976 funkci prokurátora na netrestním úseku všeobecného a občansko-soudního dozoru. V letech 1984 až 1989 byl členem KSČ. 
  • Od roku 1990 působil jako ředitel právního a legislativního odboru Ministerstva kultury České republiky. 
  • V roce 1992 byl jmenován soudcem Nejvyššího soudu České republiky na úseku správního soudnictví, v roce 1993 se stal soudcem Vrchního soudu v Praze. 
  • V letech 1990–1998 byl členem komise pro správní právo Legislativní rady vlády, poté do roku 2002 působil jako člen této rady.
  • V letech 2000–2001 připravil ve spolupráci s Marií Žiškovou a dalšími soudci nynějšího Nejvyššího správního soudu institucionální, kompetenční a procesní úpravu reformy správního soudnictví, včetně osnovy soudního řádu správního a doprovodných zákonů.
  • V roce 2003 se stává místopředsedou Nejvyššího správního soudu, prezident Václav Havel ho do funkce spolu s předsedou soudu Josefem Baxou jmenoval v prosinci 2002.