Policie chce vydat k trestnímu stíhání komunistického poslance Ondráčka

Policie žádá o vydání komunistického poslance Ondráčka (zdroj: ČT24)

Do sněmovny dorazila policejní žádost o vydání komunistického poslance Zdeňka Ondráčka k trestnímu stíhání. Trestní oznámení pro pomluvu podal bývalý kandidát na prezidenta Michal Horáček. Podle Ondráčka jde o předvolební boj.

„Žádost dorazila, ve 14.10 minut byla převzata mandátovým a imunitním výborem, je to žádost obvodního oddělení  policie v Praze,“ potvrdil informaci České televizi místopředseda KSČM Stanislav Grospič.

„Já jsem vázán mlčenlivostí. Mohu říct, že se jedná o žádost české policie, nikoliv soudů ani státního zástupce. V této souvislosti dostali na vědomí všichni členové imunitního výboru, mají možnost se s ní podle možností seznámit. A po poradě s místopředsedy budeme stanovovat termín,“ dodal. 

Mělo by to být ještě před 10. zářím, kdy začne řádná zářijová schůze sněmovny.

Ondráček reagoval, že neví, kvůli čemu může policie žádat o jeho vydání. „Až to přijde, já se s tím seznámím,“ dodal. Poznamenal, že to vnímá jako předvolební boj.

Jak uvedl server Novinky.cz, na policii se obrátil někdejší prezidentský kandidát Michal Horáček, kterého poslanec označil za veksláka, což Horáček považuje za pomluvu, a proto požaduje pro Ondráčka trest.

„Horáček je podle dostupných informací bývalý vekslák a spolupracovník StB s krycím jménem Sázkař. Takový člověk je mi ukradený. Jeho výlevy moudrostí nevyhledávám, ale dostávají se ke mně a pak na některé reaguji,“ řekl loni v prosinci Ondráček. 

„Nemohl jsem mlčet, protože se to dotýká mé cti, a kdybych mlčel, tak bych souhlasil, a já s tím nesouhlasím, tak jsem to trestní oznámení podal,“ uvedl ve středu večer pro Českou televizi Horáček.

„Je pravda, že jsem podal trestní oznámení pro pomluvu. Pan Ondráček se vyjádřil v tisku, že jsem bývalý spolupracovník StB a vekslák, a to není pravda a je snadné to zjistit. Všechny dokumenty jsem zveřejnil na svých webových stránkách,“ dodal Horáček.