Letos si připomeneme sto let od velké války, její hrdiny oživí i ČT

Praha - Přes tisíc příběhů českých vojáků z první světové války přiblíží Česká televize v unikátním dokumentu „Raport o velké válce“.  Bude se vysílat letos ke stému výročí začátku jednoho z nejkrvavějších konfliktů dějin. Již teď je jasné, že na půdách a v šuplících mnohých českých domácností ležely cenné dokumenty otevírající dávno zahojené rány. Do nelehkých osudů vojáků na frontě první světové války budou moci brzy nahlédnout i diváci České televize.

Během první světové války bojovalo na všech frontách více než 70 milionů vojáků, 8 a půl milionu jich padlo. Na ruské, italské a srbské frontě bojovalo českých vojáků víc než milion. „Žádný pamětník první války už není, ale jsou rodiny, které tu pozůstalost uchovávají jako poklad,“ uvedl režisér a autor projektu Pavel Štingl.

Evropa po velké válce byla plná mrzáků

Mezi vojáky, které válka poznamenala na celý život, je i Stanislav Klváček. Ten bojoval na východní frontě a při ruské ofenzivě v roce 1916 byl těžce raněný. „Ležel v příkopu u silnice, vysunul hlavu, aby se podíval, a v tom vybuchl granát a střepina mu vyrazila pravé oko a u levého oka mu přeťala nervy, takže oslepl,“ popisuje válečné útrapy svého otce syn Stanislav. Slepý se pak dostal domů. „Samozřejmě se mu svět uzavřel, on říkal, že toužil vždycky vidět krásnou přírodu nebo cestovat,“ dodal jeho syn. Podobně těžce zraněných vojáků byly tehdy v Evropě miliony.

Františka Holického zase hned v roce 1914 zajali srbští vojáci. Po porážce Srbska pak jako zajatec prodělal zimní ústup srbské armády přes albánské hory. O svých útrapách si vedl deník. „Zabili dva voly, a když maso rozdělili, než přišlo na nás, dostal každý po malé porci syrového masa. Dostal jsem malý kousek kosti, na níž nebylo spravedlivě jedno sousto masa,“ zapsal si tehdy Holický. Jelikož neměla pořádné jídlo ani samotná armáda, nemohla ani odpovídajícím způsobem živit zajatce, které si vedla s sebou.

Česká televize už několik měsíců připravuje dokumentární kroniku Raport o velké válce (více čtěte zde). Ta má ukázat osudy jednotlivých českých vojáků, ať už bojovali v rakouskouherské armádě nebo v legiích.

Nový dokumentární seriál ČT (zdroj: ČT24)