Řidičské průkazy měsíc v novém: fronty, termíny až za několik týdnů a zahlcení úředníci

Vydávání řidičských průkazů měsíc po zavedení změn zatím provázejí dva důsledky: dlouhá čekání na úřadech a zahlcení úředníci. Od začátku července si řidiči mohou zažádat o nové doklady i mimo své trvalé bydliště. Žadatelé ale musejí počítat s čekáním od desítek minut po hodiny. Tam, kde je zavedený objednávkový systém, jsou mnohdy volné termíny třeba až za měsíc.

Pokud například v Praze lidé nevyužili objednávkový systém registru řidičů, na dopravním oddělení si počkají i hodinu ve frontě. Žadatelé na vyšehradském úřadě dokonce stojí i venku před budovou. V objednávkovém systému je nejbližší volný termín až na konci srpna.

„Myslím, že je to tady horší než na menších městech. Sem chodí víc lidí, protože tam mají kratší úřední dobu. Pak to jde všechno sem – Praha-východ, Praha-západ i Beroun,“ popisuje aktuální situaci ředitel dopravního oddělení v Praze na Vyšehradě Josef Mihalík.

S nebývalým náporem se ale potýkají i města v okolí metropole. „Jsme spádová oblast pro lidi z Kolína a Prahy, agenda narůstá. V úřední dny pozastavujeme v 10 hodin provoz. Přes den sem přijde až dvě stě lidí,“ stěžuje si na situaci vedoucí odboru dopravy v Českém Brodě Jan Pohůnek.

Úřad v Poděbradech bývá poslední měsíc také velmi přeplněný. „Dostáváme hodně žadatelů z Prahy, kde je dost zabrzděný objednávkový systém. Někdo také přichází z Kolína a někdo z Nymburka,“ líčí situaci vedoucí dopravního odboru Jana Křelinová.

„Byli jsme na situaci připraveni, ale zatížení je enormní,“ potvrzuje zkušenosti kolegů vedoucí odboru dopravy v Dobříši Zdeněk Černohorský.

Úřady žádají o posily

Úřad v Českém Brodě bude žádat o posilu, musí ji ale nejdřív schválit rada města. „Navyšovali bychom, to ano, ale prostory nejsou úplně k dispozici, museli bychom udělat přestavbu. A o to nejdříve musím požádat radu města,“ říká Pohůnek.

V Poděbradech, kde přiznávají až půlhodinovou čekací dobu, už o pracovní posilu zažádali. „Už jsem vyslovila požadavek na personální posílení o jednoho člověka, zatím vyhodnocujeme, jakým způsobem se nám to navyšuje,“ upřesňuje Křelinová.

Některá města ale možnost posílit počet pracovníků nemají. Patří mezi ně i Dobříš. Dopravní oddělení má pouze dvě přepážky. Místo pro dalšího člověka tak na úřadě nemohou vytvořit. Ve městě proto uvažují alespoň o objednávkovém systému. Stejný případ řeší v Lysé nad Labem. Potřebovali by dalšího zaměstnance, ale nejsou prostory na přestavbu.

Prodlužovat kvůli náporu žadatelů úřední hodiny zároveň úředníci odmítají. „O prodloužení úředních hodin se nám už pan tajemník zmínil. O tom ale zatím nechceme ani slyšet,“ potvrzuje Jana Křelinová.

Řidičský průkaz za 200, expresní za 700 korun

Už v prvním červencovém týdnu se množství žádostí a zdražení poplatků projevilo i na vybraných částkách. V Poděbradech před změnou systému vybrali za týden osm až devět tisíc. Za tři dny v prvním červencovém týdnu to bylo přes 21 tisíc korun. Podobně jsou na tom i v Dobříši. Během prvního červencového týdne vybrali přes 24 tisíc. Zatímco poslední týden v červnu to bylo jen kolem čtyř a půl tisíce korun.

Řidičský průkaz po zdražení stojí 200 korun a expresní 700 korun. Podle ministerstva dopravy bylo podáno v celé České republice od druhého do dvacátého července už celkem 82 065 žádostí o vydání řidičských průkazů.