Jak zatraktivnit volby? Chystá se hlasování poštou, na odevzdání hlasu bude jen jeden den

Události ČT: Češi možná budou moci volit poštou (zdroj: ČT24)

Volit jeden den místo dvou a hlas poslat třeba poštou. Politici plánují velké změny v organizaci voleb. Korespondenční hlasování má současná vláda hnutí ANO a ČSSD i ve svém programovém prohlášení. Týkat by se mělo voličů nejen v cizině, ale i těch v Česku. Autoři si od toho slibují vyšší zájem lidí o volby.

Dva dny, pátek a sobotu. Dohromady 14 hodin můžou lidé vždy rozhodovat o svých zástupcích. Hlasovat můžou i ti v zahraničí, když si zařídí speciální doklad. Nyní chtějí volbu zjednodušit poslanci. Vláda tento týden vydala k jejich návrhu neutrální stanovisko, s tím, že chystá vlastní zákon.

Většina stran zjednodušení podporuje, hlavně co se týče hlasování v zahraničí. K diskusi pak podle nich je, jestli korespondenční hlasování rozšířit i do Česka. „Obecně podporujeme usnadnění účasti lidí u voleb, a to jak na území Česka, tak i pro české občany žijící v zahraničí,“ řekl poslanec Mikuláš Ferjenčík (Piráti).

„Hlavní význam korespondenčního hlasování je umožnit našim spoluobčanům, kteří se v době voleb pohybují v zahraničí, ať už kvůli práci, nebo studiu, volit,“ je pro i místopředsedkyně strany Markéta Adamová (TOP 09).

„Korespondenční volba je snadná, jednoduchá, umožňuje lidem volit,“ souhlasí i předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek.

  • V pátek 5. a v sobotu 6. října budou lidé hlasovat o novém vedení obcí. Třetina země bude taky v prvním kole vybírat senátory. 
  • Na sestavení obecních kandidátek a na nominace uchazečů o senátní křesla mají strany, hnutí a všichni ostatní čas do úterý – tedy 31. července.
  • O tom, kdo splnil podmínky a bude moct skutečně kandidovat, rozhodnou úřady nejpozději 17. srpna v případě senátních voleb a o den později u těch obecních. 

„Je to věc, která může zatraktivnit volby jako takové a zapříčinit to, že bude vyšší volební účast,“ uvedl předseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka. Někteří poslanci jsou ale zdrženlivější. „Mluvit se o tom určitě musí začít, proti nejsme, ale jaký bude návrh zákona, to je ještě dlouhá cesta,“ řekl Vojtěch Filip (KSČM).

ODS a SPD jsou proti. Obávají se falšování

Poslanci by se zákonem mohli zabývat už na zářijové schůzi. Část poslanců ale upozorňuje i na bezpečnostní rizika a obává se manipulace s výsledky či byrokratické zátěže.

„Takto navržený korespondenční způsob by dramaticky zatížil zastupitelské úřady, které by si s tím asi neuměly úplně poradit,“ tvrdí ministr životního prostředí a místopředseda hnutí ANO Richard Brabec.

A proti jsou ODS a hnutí SPD – argumentují mimo jiné i tím, že by mohlo dojít ke zfalšování výsledku. „Vede to k znevažování aktu voleb. Přece jen sebrat se a dojít do té volební místnosti a fyzicky hlas vhodit je něco úplně jiného,“ řekl místopředseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda.

Bez ohledu na výsledek už teď ministerstvo vnitra připravuje mnohem větší změny. Korespondenčně by hlasovat mohli i lidé v Česku. Nepotřebovali by pak dnes používaný voličský průkaz. Na úřad by ale i tak museli – pro speciální obálku, ve které by svůj hlas odevzdali. Zároveň by je vyškrtli ze seznamu voličů.

„Následně by se hlas odeslal, ten by se uložil na daném úřadě a poté, teprve v termínu, kdy probíhá součet hlasů odevzdaných, by docházelo za přítomnosti volebních komisí k otevírání obálek,“ nastínil představu náměstek ministra vnitra Petr Mlsna.

A podle něj stojí za úvahu, zda současně nevyřešit i otázku dvoudenních voleb. „Jsou vlastně českým unikem v porovnání se světem,“ dodal Mlsna. Místo dvou dnů by tak volební místnosti byly otevřené jen jeden den. Pro většinu stran je to téma k diskusi s tím, že pokud by se hlasovalo jeden den, muselo by to být od rána do večera.

„Podporujeme to, aby byly volby v pracovní den, podporujeme to, aby třeba i v pracovní den lidé mohli chodit od rána až do pozdních večerních hodin,“ uvedl předseda hnutí SPD Tomio Okamura.

Podle Jana Farského (STAN) by tak navíc odpadla nutnost zavírat volební místnosti na noc. „U mnoha to vzbuzuje otázky a vyvolává určité nejasnosti,“ dodal předseda poslaneckého klubu Starostů a nezávislých.