Soudce Balík: Na spis v kauze H-System je potřeba náklaďák. Už jen proto může Ústavní soud odložit vystěhování

90’ ČT24: Ústavní soud rozhodne o kauze H-System (zdroj: ČT24)

Bytové družstvo Svatopluk se chce obrátit na Ústavní soud (ÚS), aby zvrátilo soudní verdikt, podle kterého se musí asi 60 rodin do měsíce vystěhovat z domů v Horoměřicích. Samotná ústavní stížnost sice nemá odkladný účinek, soud ale může odložit vykonatelnost soudního rozhodnutí, což by odložilo stěhování. Podle emeritního soudce Ústavního soudu Stanislava Balíka by to mohl udělat už jen pro rozsáhlost spisu. „Tady by tím důvodem odložení vykonatelnosti mohlo být už jen to, že na ten spis je potřeba nákladní automobil,“ upozornil Balík v pořadu 90' ČT24.

Bytovému družstvu už začala běžet třicetidenní lhůta, ve které se podle rozhodnutí Nejvyššího soudu musí lidé z domů vystěhovat. Podle Stanislava Balíka ovšem nelze očekávat, že ÚS v komplikované kauze H-Systemu rozhodne do měsíce. „Aby se senát neocitl pod nějakým tlakem, tak si může tu vykonatelnost odložit,“ předpokládá soudce. 

„Odklad vykonatelnosti ale neznamená úspěch ústavní stížnosti,“ upozorňuje jedním dechem Balík. „To může být jen proto, aby se získal čas, protože na druhou stranu, kdyby nebyl ten odklad dán, tak i kdyby ten soudce zpravodaj si druhý den řekl, že o tom chce rozhodnout co nejdříve, tak k tomu potřebuje ten spis a vyjádření účastníků a vedlejších účastníků, a to znamená dát jim měsíční lhůtu, aby se vyjádřili.“

Odklad vykonatelnosti je mimořádné rozhodnutí. Ústavní soud k němu jen letos sáhl už v 16 případech, zjistila ČTK rešerší v databázi rozhodnutí.  

Ústavní stížnost nemusí být podle Balíka bez šance

Podle emeritního soudce Ústavního soudu ale není stížnost družstva Svatopluk bez šance. „Já si říkám, že to bude asi přesně o tom, do jaké míry se do toho vnesou instituty dobrých mravů a trošku pochopení příběhu těch lidí,“ uvažuje Balík. „Myslím, že nějaká argumentace se dá najít. Teď je otázka, zda bude vyslyšena,“ pokračuje.

„Samozřejmě daleko lepší by bylo, než aby se to posléze po nějakém kasačním nálezu vrátilo zpátky na  Nejvyšší soud, kdyby se zkusilo najít nějaké řešení v rámci insolvenčního řízení. Možná, že toto rozhodnutí Nejvyššího soudu je startérem, který by měl tu debatu otevřít,“ doplňuje soudce.

„V tuto chvíli oni jsou v situaci, že musí zkusit všechno. Naděje umírá poslední. Druhá věc je, že nikdo nemůže slíbit, že to dopadne dobře. Prostě bohužel ta věc není černobílá,“ upozorňuje Balík. „Ono od průšvihu se nedá odejít vítězně, ale aby se odešlo se ctí s nějakým kompromisem.“

Soudce Kydalka: Lidé o riziku věděli

Soudce Kamil Kydalka, který poslal do vězení zakladatele firmy H-System Petra Smetku, v pořadu 90' ČT24 zopakoval, že lidé z družstva Svatopluk věděli, do jakého rizika jdou, když se rozhodli domy sami dostavět.

„Ti lidé věděli z výslechů u našeho soudu, že se tam děje něco nepravého. My jsme se jich dokonce i ptali, jestli si uvědomují, že se může stát, že to budou muset zaplatit potřetí a bylo to i napsáno v rozsudku,“ uvedl soudce pražského městského soudu.

Kydalka také v Devadesátce ČT24 vyvracel tvrzení bytového družstva Svatopluku, že první správce konkurzní podstaty Karel Kudláček „za určitých podmínek povolil“ klientům H-Systemu pokračovat ve výstavbě domů i za cenu dalších investic. Kudláček totiž v minulosti před soudem prohlásil, že pro to sice stanovil podmínky, ty ale družstvo nikdy nesplnilo. 

Družstvo čeká jednání se správcem, mediátorem bude Babiš

Bytové družstvo Svatopluk, jehož členové mají být vystěhováni z osmi domů v Horoměřicích u Prahy, podá stížnost k Ústavnímu soudu během příštího týden. „Není to úplně jednoduchá věc, stížnost k Ústavnímu soudu, pokusíme se, aby byla co nejlepší, aby měla nějakou šanci na úspěch,“ uvedl ve středu za družstvo Martin Junek.

V pondělí se pak zástupci bytového družstva sejdou s konkurzním správcem H-Systemu, jehož mediátorem bude premiér Andrej Babiš (ANO). Správce Josef Monsport potvrdil, že je připraven dále jednat. „Musí to být případně taková dohoda, která se bude pohybovat v mantinelech konkurzního zákona, ale hlavně projde souhlasem věřitelského výboru a bude odsouhlasena konkurzním soudem,“ uvedl pro ČT.