Lidé se odmítají vystěhovat z bytů po H-Systemu. Zeman má pochybnosti o lidskosti soudu

Události: Soud dal lidem měsíc na vystěhování z bytů po zkrachovalém H-Systemu (zdroj: ČT24)

Obyvatelé bytů v osmi domech družstva Svatopluk v Horoměřicích u Prahy se odmítají do měsíce odstěhovat, jak rozhodl Nejvyšší soud. Říkají, že na jiné bydlení nemají peníze a jeden měsíc na sehnání náhradního ubytování je málo. Proti rozhodnutí soudu, který vyhověl dovolání konkurzního správce Josefa Monsporta, chtějí bojovat všemi prostředky. Verdikt se týká asi šedesáti rodin. Podle prezidenta Zemana vyvolává vážné pochybnosti o kvalitě a lidskosti soudního systému, za nespravedlnost označil verdikt i premiér Babiš.

„Tento rozsudek, spolu s osvobozujícím rozsudkem v kauze OKD a dalšími rozsudky, vyvolává vážné pochybnosti jak o kvalitě, tak o lidskosti našeho soudního systému,“ citoval mluvčí Jiří Ovčáček názor prezidenta Miloše Zemana. Prezident je podle něj připraven setkat se s předsedou Nejvyššího soudu Pavlem Šámalem a „diskutovat na toto téma“.

„Určitě je to nespravedlnost,“ prohlásil o verdiktu premiér Andrej Babiš (ANO). Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO) řekl, že chápe bolestivost případu, ale nepřísluší mu se k obsahu rozsudku vyjadřovat. „Z hlediska ministerstva není možné zasahovat do rozhodování nezávislých soudů,“ zdůraznil. Z procesního hlediska je věc rozhodnutím Nejvyššího soudu na úrovni obecného soudnictví ukončena, dodal. Upozornil však ještě na možnost obrátit se na Ústavní soud.

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) řekl, že z kauzy je mu lidsky zle, ale soudy je podle něj potřeba respektovat. „Máme prvních 17 bytů, které můžeme nabídnout nejvíce zasaženým, zejména seniorům, alespoň jako dočasné řešení,“ uvedl Hamáček. Pomoc podle něj musí vnitro koordinovat s ministerstvem práce a sociálních věcí a také Úřadem práce, které mohou také pomoci například poskytnutím mimořádné finanční pomoci v nouzi. 

Čunek: Lidé zaplatili za domy třikrát

Také podle senátora a hejtmana Zlínského kraje Jiřího Čunka (KDU-ČSL), který se v případu dlouhodobě angažuje, je rozhodnutí naprosto nespravedlivé. „Vůbec tomu soudci (Nejvyššího soudu) Krčmářovi nemohu věřit. Jestli člověk, který má před sebou většinou staré lidi, důchodce, kteří nemají kam jít a kteří vyhrají všechny soudy a jsou přesvědčeni, že je všechno v pořádku, pak na základě dovolání rozhodne, že se musí vystěhovat, a řekne, že měsíc je ještě hodně, tak soudce je buď blázen, nebo vůbec neví, jak jde život,“ uvedl Čunek.

„Ti lidé zaplatili třikrát své domy. Dohodli se s tím, kdo byl oprávněný, a to byl správce konkurzní podstaty, ten jim to slíbil. Jenomže ten původní správce nekradl a nepatřil do konkurzní mafie, tak byl odvolán a byl nahrazen správcem Monsportem, bývalým komunistickým prokurátorem,“ řekl Čunek.

Konkurzní správce Monsport vyzval lidi z Horoměřic: Spojte se se mnou, nějak se domluvíme (zdroj: ČT24)

Josef Monsport působil od roku 1985 jako prokurátor. Ve vykonstruovaném procesu se podílel na uvalení vazby na sedm členů Jazzové sekce, všichni byli po revoluci rehabilitováni. V roce 1994 si založil soukromou advokátní praxi. Zastupoval například Borise Vostrého z Harvardských fondů, bývalého ministra obrany Martina Bartáka v kauze nákupu tatrovek pro armádu nebo bývalého ředitele TV Nova Vladimíra Železného. Dlouhodobě působí jako advokát podnikatele Petra Speychala, kterého letos spolu s dalšími lidmi policie obvinila ze zkrácení daní nejméně o 850 milionů korun.  

Monsport rozhodnutí soudu uvítal. Domy chce zpeněžit ve prospěch všech bývalých klientů vytunelované firmy rovným dílem. Lidí, kterých se vystěhování z domů týká, lituje. V srpnu by se podle něj měl sejít věřitelský výbor H-Systemu.

Je potřeba pochopit podstatu věci, o kterou jde (…). Bývalí klienti H-Systemu, kteří bydlí v Horoměřicích, to pociťují jako nespravedlnost, a tak to také někteří komentují. Jaksi se v těchto komentářích zapomnělo na to, že se pohybujeme v konkurzním rámci. Nikdo z reportérů televizních stanic, možná to přijde v příštích dnech, nenavštívil stovky a stovky nebydlících bývalých klientů H-systemu, kteří tam dali také milion, žádné bydlení za to nedostali a měli tu smůlu, že už neměli možnost obsadit žádné rozestavěné domy, protože už tam žádné nebyly. Kdybyste jim položili otázku, a já jsem povinen ze zákona dbát na poměrné uspokojení všech pohledávek a spravedlivé uspokojení poměrné mezi všechny konkurzní věřitele, nepochybuji o tom, že ti by naopak zatleskali a řekli by: ‚Z našeho pohledu je to spravedlivé, protože konečně se s námi začalo nakládat rovným způsobem jako s těmi dalšími.'
Josef Monsport
správce konkurzní podstaty

Asi budeme stanovat na ulici, říkají obyvatelé bytů

V minulosti pražské soudy žalobu správce zamítly, mimo jiné pro rozpor s dobrými mravy. Nejvyšší soud ale dospěl k opačnému závěru a dovolání správce Monsporta vyhověl. Stavební bytové družstvo Svatopluk nyní musí do měsíce od právní moci rozhodnutí vyklidit byty v osmi domech v Horoměřicích.

Družstvo Svatopluk tvoří někteří bývalí klienti H-Systemu, kteří si po pádu firmy svépomocí byty dostavěli. Nájemní smlouvy mezi družstvem a obyvateli bytů jsou ale podle Nejvyššího soudu absolutně neplatné. Družstvo pokračovalo v započaté stavbě na pozemcích H-Systemu a investovalo tak do cizího majetku.

„Dobrovolně odsud nepůjdu,“ zaznívá v Horoměřicích (zdroj: ČT24)

Obyvatelé dotčených domů řekli, že za 25 let si z nedokončených staveb vybudovali útulné bydlení, do kterého investovali spoustu peněz. „Správce konkurzní podstaty pravil, že to máme dostavět, pokud na to budeme mít schopnosti, sílu a peníze, a že nám to potom prodá. To se nestalo, protože správce pana Kudláčka vyměnili za pana Monsporta. A Monsport řekl: žádný prodej, oni odtamtud vypadnou,“ popsala jedna z obyvatelek Marie Nollová.

Řada obyvatel dotčených domů se informaci o tom, že se musí vystěhovat, dozvěděla z médií. Množství lidí se pak sešlo na zahrádce jednoho z bytů, kde hovořili s novináři. Rozhovory provázely emoce. Lidé se shodují na tom, že se odmítají vystěhovat, zároveň ale přemýšlejí, kam by v případě nutnosti odešli. „Asi budeme stanovat tady na ulici. Já se nikam nestěhuji, mě musí vynést,“ řekla jedna z obyvatelek. Zazněly také názory, že se lidé obrátí s prosbou o pomoc na Pražský hrad.

„Kauza se táhne těch x desítek let, kdy už pan Smetka (odsouzený zakladatel H-Systemu) je mi ukradený, prostě už si to odseděl. Zbyli jsme tady my, těch pár desítek rodin, které jsou v podstatě všem ‚šumák', které si to tady zaplatily a doplatily navíc. No a my jsme ti, kteří to tady okupujeme a v podstatě musíme ze dne na den, tedy do třiceti dnů, odejít. Nevím, jak odejdu, nemám kam jít,“ řekla obyvatelka Božena Beníková.

Snažili jsme se klienty zachránit, říká zástupce družstva

Je to pro nás šokující rozhodnutí, byli jsme naprosto překvapeni, a to velmi nemile. Nedokážeme si představit, že bychom měli domy vyklidit do třiceti dnů, natož že bychom je měli vůbec vyklidit.
Martin Junek
zástupce Sdružení bytového družstva Svatopluk

Podle zástupce družstva Svatopluk Martina Junka se lidé tenkrát snažili zachránit rozestavěné domy. „Nás bylo 1000 klientů, kteří vložili do důvěryhodného systému svoje peníze. Ten H-System propagovali tehdejší reprezentanti, politici za tím stáli, vypadalo to, že H-System nemůže nikdy zkrachovat. H-System zkrachoval a my jsme se snažili klienty nějakým způsobem zachránit, aby nepřišli o své peníze,“ řekl Junek. Podle něj tak vzniklo družstvo, které rozestavěné domy dokončovalo.

Do družstva se připojilo asi 700 lidí z původní tisícovky. Podařilo se dostavět 147 bytů a domů. Konkurzní správce poté některé tyto domy, které byly ve Velkých Přílepech, prodal klientům, kteří si je zaplatili. „To, co zbylo tady v Horoměřicích, nám z nějakých záhadných, řekl bych možná emocionálních důvodů nechtěl prodat,“ řekl Junek. „Vůbec nepočítám se stěhováním. Technicky počítám s tím, že nám naši právníci pomohou tuto situaci zabrzdit a jednat dál o tom, jak nadále naložit s našimi domky,“ dodal.