V lékárnách chybí „cestovní“ léky proti průjmu či nevolnosti. Odborníci doporučují koupit alternativu v místě pobytu

V lékárnách stále chybí endiaron a ercefuryl (zdroj: ČT24)

Na dovolené a prázdninové pobyty se Češi často vybavují přípravky proti nevolnosti a průjmovým onemocněním. V lékárnách napříč Českem ale chybějí hned dva z nich – endiaron i ercefuryl. Náhrada v podobě léků se stejným složením nebo stejnou účinnou látkou ale k dispozici není.

Češi se léky proti průjmu vybavují zejména na cesty do destinací mimo Evropu. Státní zdravotní ústav do cestovní lékárničky proti tomuto druhu onemocnění doporučuje čtyři léky – endiaron, imodium, smectu a ercefuryl. Dva z těchto léků je však možné sehnat jen s obtížemi a jejich alternativa se stejnou účinnou látkou na trhu není. 

Zatímco ercefuryl je zcela nedostupný, endiaron je k dostání alespoň v některých lékárnách. Dodávky k distributorům společnost Zentiva, která endiaron vyrábí, obnovila minulý pátek. V lékárnách by se tak měl údajně objevit do konce týdne. Firma výpadek zdůvodňuje změnami v registraci léku.

Odborníci lidem doporučují, aby chybějící léky v případě akutních problémů koupili přímo v místě pobytu.

„Například když jedou do Egypta, koupí si tam místní antinal, který je ve svých efektech úplně stejný jako endiaron nebo ercefuryl a v podstatě za stejnou cenu. Takže myslím, že naši cestovatelé mohou být v klidu,“ uvedl Jiří Beran z Centra očkování a cestovní medicíny. Základem léčby střevních potíží by podle odborníků měla být navíc vždy dieta a dostatek tekutin.