Policisté zadrželi šéfa Nemocnice Na Bulovce. Žalobce obvinil pět lidí i jednu firmu

Žalobce obvinil pět lidí a jednu firmu kvůli korupci, vydírání a zjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Případ souvisí se zadáváním zakázek na dodávku služeb do nemocnic Na Františku a Bulovka. Policisté z centrály proti organizovanému zločinu zasahují na několika místech v Praze, včetně obou zmíněných nemocnic. Během čtvrtka zadrželi ředitele nemocnice Na Bulovce Františka Nováka. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) ČT řekl, že se zásah pravděpodobně týká problematických zakázek z minulosti.

Ministr Vojtěch přitom zadrženého ředitele Nováka pověřil teprve letos v lednu poté, co odvolal tehdejší ředitelku Andreu Vrbovskou. Důvodem podle něj byla údajně závažná zjištění, která se týkala Vrbovské osobně a řízení nemocnice. Bývalý provozně-technický náměstek nemocnice Novák se stal řádným ředitelem v dubnu.

„Pokud byl ředitel Novák do problematických zakázek zapleten, tak to budu řešit a bude muset dojít ke změně. (…) Ještě si budu muset sehnat další informace, ale za mě osobně si nedokážu představit, že by pan Novák nadále působil v té pozici,“ uvedl ministr zdravotnictví.

Podle něj není čtvrteční zásah policie na Bulovce překvapující. Ministerstvo tam už v minulých týdnech vyslalo svého zástupce. Vojtěch uvedl, že zásah policie potvrzuje jeho podezření, kvůli kterým před časem udělal v nemocnici personální změny. Podle serveru iRozhlas.cz zasahují policisté rovněž u bývalé ředitelky Vrbovské. 

Žalobci: Mělo dojít k pokusu o vydírání či korupci

Do Nemocnice Na Františku v centru Prahy přijeli policisté podle zjištění ČT kolem 10. hodiny. Přítomným pracovníkům z kanceláří prý řekli, že mohou jít domů. Co při zásahu hledali, ani jaké materiály si vyžádali, není zatím jasné. Zřizovatelem této nemocnice je městská část Praha 1, Nemocnice Na Bulovce patří pod ministerstvo zdravotnictví.

„Trestní stíhání bylo dosud zahájeno proti pěti fyzickým a jedné právnické osobě pro zločin přijetí úplatku, zločin pokusu vydírání, zločin zjednání výhody při zadání veřejné zakázky při veřejné soutěži a veřejné dražbě, dílem dokonaný, dílem nedokonaný ve stadiu pokusu, a zločin podplacení,“ uvedla vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. 

Zásah podle všeho probíhá současně na několika místech. Kromě dvou pražských nemocnic jsou podle serveru iRozhlas.cz policisté i v Perucké ulici, kde sídlí společnost HTS Corporate Group. Firma na svém webu uvádí, že se zaměřuje na investice „do zdravotnictví, médií, výroby, facility managementu a developmentu“. Podle rozhlasu policisté zasahují také v blíže neurčeném kancelářském komplexu na pražském Chodově.