Na jižní Moravě našli komáry s virem západonilské horečky. Na člověka se však nepřenesl

Epidemiologové objevili na jižní Moravě komáry nakažené virem západonilské horečky. Informoval o tom deník MF Dnes. Experti dodatečně upozornili, že nálezy se týkají let 2015 a 2016, přičemž letos ani loni se takový případ neobjevil.

V Česku zatím není znám případ, kdy by se nemoc přenesla z komára na člověka, takové riziko ale podle odborníků existuje. Proti západonilské horečce zatím neexistuje očkování ani následná léčba. Onemocnění způsobuje těžké následky a pro infikovaného člověka může skončit i smrtí.

Vědci našli v minulosti komáry nakažené tímto virem na jižní Moravě. „Není ale vyloučeno, že se vyskytují i jinde v republice,“ řekl epidemiolog Oldřich Šebesta z Krajské hygienické stanice v Brně. Virus izolovali u komára rodu Culex modestus, který se vyskytuje především u rybníků. Komáři se však podle MF Dnes mohou adaptovat i do městských podmínek.

„Je to věc známá desetiletí, že se na našem území může vyskytovat západonilská horečka,“ upozornila vedoucí Národní referenční laboratoře pro arboviry Hana Zelená.

Do Česka západonilskou horečku pravděpodobně zavlekli migrující ptáci, kteří sem přilétají ze saharské Afriky. Od nich se nakazili i komáři. „Zatím v Česku nevíme o případu, že by se západonilská horečka přenesla z komára na člověka. Riziko ale existuje a každý by si měl pořídit kvalitní repelent,“ uvedl Šebesta.

Inkubační doba nebezpečného viru je tři až čtrnáct dní. Projevuje se podobně jako běžná viróza – bolestmi svalů, kloubů, hlavy, zimnicí a horečkami. U mnoha lidí však nemoc nemá vážnější symptomy.

Jihomoravští epidemiologové zjistili v minulosti nákazu západonilskou horečkou u komárů během pravidelných kontrol. „Nedá se přesně říci, kolik jich může být. Z celkového množství komárů možná několik procent,“ odhadl Šebesta.