Kvůli podezření, že se kšeftovalo s pracovními vízy, změnil český konzulát na Ukrajině systém

Konzulát ve Lvově zavedl nový systém registrace žadatelů o pracovní vízum (zdroj: ČT24)

Česko po roce mění systém vydávání pracovních víz pro Ukrajince. Uchazeči se nově hlásí telefonicky, měly by tak zmizet fronty před českým konzulátem ve Lvově. Hlavní nábor zajišťuje externí firma. Cílem je, aby se do tuzemských podniků rychleji dostaly chybějící síly.

Ještě před rokem čekaly desítky lidí na vydání pracovních víz do Česka před konzulátem ve Lvově, ale zástupy lidí už zmizely. „Nově od čtvrtka minulého týdne byl zaveden systém telefonického objednávání,“ říká Generální konzul ČR ve Lvově Pavel Pešek.

Žadatelé o zaměstnaneckou kartu si od května podají žádost s požadovanými přílohami ve vízovém centru společnosti VFS Global ve Lvově. Stejně tak i výdej hotových pasů s vyznačenými vízy obstarává tato externí firma.

Konec kšeftování s místem ve frontě

Registraci uchazečů o pracovní vízum tím, že si ho „vystáli“ ve frontě, provázela podle řady z nich korupce. Lidé před konzulátem často obchodovali s místem. „Prodávají se místa, nasazují se tam lidi, kteří prostě stojí za někoho,“ sdělil ČT loni v červnu uchazeč o pracovní vízum.

Pořadí si uchazeči organizovali sami pomocí zprostředkovatelů. V seznamech se pak objevovaly i takzvané černé duše, po zavedení nového systému na konzulát chodí jen zájemci, kterým se předem podařilo zaregistrovat po telefonu. „Systém obejít nelze, všechny tyto seznamy se vytvářejí v Praze, nikoli tady na Ukrajině,“ vysvětluje generální konzul.

Zkrátilo se čekání na vízum

Nový systém přes firmu VFS Global urychlil podle konzulátu proces vydávání pracovních víz. „Před zahájením spolupráce s vízovými centry to bylo do 130 dnů, teď tato čekací doba činí 75 dnů,“ doplňuje Pešek. 

Podle současné kvóty může za rok dostat dlouhodobé pracovní vízum do České republiky 19 600 Ukrajinců, což Hospodářská komora ČR považuje za nedostačující.

Podle statistik má Ukrajina stále nejnižší platy v Evropě, průměrná mzda se tam pohybuje v přepočtu kolem šesti tisíc korun za měsíc.