Zmýlená neplatí: V maturitním testu z češtiny byla chyba, 150 studentů dostane lepší známku

V maturitním testu z češtiny byla chyba, zhruba 150 studentů tak po přehodnocení testů dostane lepší známku. Více než sto studentů se dokonce nově dozví, že nepropadli. V jedné z otázek byly totiž správně dvě možnosti místo avizovaného jediného správného řešení. Organizace Cermat teď vystaví nová vysvědčení, ministr školství v demisi Robert Plaga (ANO) se ovšem v úterý sejde s ředitelem Cermatu a bude důrazně žádat vysvětlení, jak mohlo k chybě dojít.

Změna hodnocení se týkala úlohy, ve které měli žáci doplnit slovo do ustáleného slovního spojení „… růže přináší“. Po projednání ve všech validačních komisích uznával Cermat jako správnou odpověď slovo „trpělivost“, tedy ustálené slovní spojení „trpělivost růže přináší“.

Po konzultaci se členy Nezávislé odborné komise pro maturitní zkoušky ale Plaga rozhodl o přehodnocení testu s tím, že správná odpověď může být i okrajově užívané „čas růže přináší“.

Druhou správnou možnost napsalo v testu 4301 žáků. Úloha teď bude automaticky zkontrolována a přehodnocena u všech žáků, tedy nejen u těch, kteří žádali o přezkoumání výsledku testu.

„Celkem 113 žáků díky změně hodnocení nepropadne v testu a jejich výsledek se změní na ,uspěl‘. U dalších 34 žáků se změnou bodového hodnocení zlepší známka o stupeň. Uvedená chyba nás velmi mrzí a omlouváme se za ni žákům a školám,“ uvedl Plaga. Všichni dotčení žáci podle něj dostanou opravené výsledky nejpozději do úterý.

V úterý se také Plaga sejde s ředitelem Cermatu Jiřím Zíkou a bude od něho „důrazně požadovat“ vysvětlení, jak mohlo k chybě dojít, uvedl úřad. Podle serveru Týden.cz se ministr chystá Zíku odvolat. Zíka bude každopádně stát v čele Cermatu jen do konce letošního roku, pak ho vystřídá analytička Michaela Kleňhová, která uspěla ve výběrovém řízení.

Šéf Cermatu uvedl, že prošel maturitní test několika kontrolami odborníků a všichni tvrdili, že je v nich vše správně. Na základně žádosti o přezkoumání výsledků jedné žákyně se Cermat začal zabývat případnou chybou v testu. Podle Zíky ji v prvním stanovisku všichni zamítli, později ale byla chyba Cermatu uznána. „Nemyslím si, že by to byla moje chyba. Systém toto nemohl odhalit,“ domnívá se Zíka.

Chyba ale byla letos na jaře i v testech jednotných přijímacích zkoušek na maturitní obory středních škol, které rovněž organizuje Cermat. Opět se týkala otázky z češtiny. Nakonec byli zpětně přijati na osmileté gymnázium dva žáci, kteří původně neuspěli.

Vydáno pod