Protidrogový koordinátor Vobořil odejde z funkce. Je to dobrovolné, chce být s rodinou, ujistil

Jindřich Vobořil: Státní správa je rezistentní vůči změnám (zdroj: ČT24)

Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil po osmi letech končí. Podle Mladé fronty Dnes odejde z osobních důvodů na konci července. Slíbil však, že ještě před svým odchodem představí novou strategii boje proti závislostem na příštích devět let.

Jindřich Vobořil řekl deníku MfD, že se rozhodl odejít z čela protidrogového útvaru, aby mohl být více s rodinou. „Mám děti, žiji v Brně. Do Prahy neustále dojíždím a stěhovat se sem nechci,“ uvedl. Také premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) potvrdil, že jde o odchod na vlastní žádost.

„Jestli mě něco vyhání ven, tak to není v tuhle chvíli politická barva současné vlády, ale spíše únava organismu z toho, že státní správa je dlouhodobě rezistentní vůči změnám,“ naznačil Vobořil další důvody svého odchodu v pořadu Události, komentáře.

Na nového protidrogového koordinátora vyhlásí Úřad vlády výběrové řízení. Sám Jindřich Vobořil by se na něm měl podílet. Kromě toho ale slíbil před svým červencovým odchodem představit novou strategii boje proti závislostem na příštích devět let.

Vládní protidrogový odbor připravuje zprávy o závislostech a představuje návrhy na boj proti nim. Loni Vobořil vzbudil pozornost návrhem na všeobecné zdražení alkoholických nápojů pomocí vyšší spotřební daně, DPH či garantované ceny za výkup gramu alkoholu. 

Z výroční zprávy o návykových látkách totiž mimo jiné vyplynulo, že v České republice lidé umírají kvůli alkoholu čtyřikrát častěji než kvůli nelegálním drogám, a přes milion lidí pije alkohol takovým způsobem, že jim to může škodit, nebo se takovému množství blíží. 

Vobořilův protidrogový odbor zůstává na Úřadu vlády navzdory úvahám kabinetu o jeho přesunu na ministerstvo zdravotnictví. Po opoziční kritice – Piráti či lidovci tvrdili, že by taková změna mohla odbor oslabit a navíc ohrozit dobré jméno českého přístupu v zahraničí – se Babiš s Vobořilem dohodli, že agenda nakonec zůstane přímo pod premiérem.