Zdraží pivo, padne vláda? Zdražit je potřeba, věří protidrogový koordinátor

Říká se, že vláda, která zdraží pivo, padne. Nyní ovšem přišel národní protidrogový koordinátor s návrhem na všeobecné zdražení alkoholických nápojů prostřednictvím vyšší spotřební daně, DPH či garantované ceny za výkup gramu alkoholu, a to pouhý měsíc před volbami, po nichž vláda tak jako tak musí skončit. Jde nicméně o součást připravované strategie boje s drogami, kterou bude schvalovat až příští kabinet.

Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil uznal, že zvyšovat ceny alkoholu je v České republice složité, jde však podle něj o vhodný způsob, který doporučuje i Světová zdravotnická organizace (WHO).

Události: V Česku je až 20 tisíc dětí s problémy s alkoholem. Mají se nápoje zdražit? (zdroj: ČT24)

„Budeme se chtít bavit o daních a spotřebních daních na alkohol. Když půjdete do rumového baru, kde nejlevnější rum stojí sto a víc korun, většina lidí si dá maximálně tři skleničky, protože je to drahé. Když budu pít levnější alkohol, máme tu tendenci pít častěji,“ srovnal Jindřich Vobořil. Možností také je stanovit na alkohol garantovanou výkupní cenu. „Když by se zvýšila, zvýšilo by to celkovou cenu. A výrobci by také měli zajištěn příjem,“ dodal koordinátor.

Příliš pije přes milion lidí včetně tisíců dětí

Podle Jindřicha Vobořila je potřeba omezit konzumaci alkoholu v Česku. Například z loňské výroční zprávy o návykových látkách mimo jiné vyplývá, že v Česku lidé umírají kvůli alkoholu čtyřikrát častěji než kvůli nelegálním drogám, a přes milion lidí pije alkohol tak, že jim to může škodit, nebo se takovému množství blíží.

obrázek
Zdroj: ČT24

Mezi lidmi, kteří rizikově pijí, je i 16 až 20 tisíc mladých, kterým ještě nebylo osmnáct let, upozornil protidrogový koordinátor. Chce proto zajistit, aby alkoholické nápoje nebyly dětem dostupné. Zároveň chystá velkou kampaň, která má upozornit na vliv alkoholu na domácí a sexuální násilí i zneužívání dětí. „Až u dvou třetin případů domácího násilí můžeme detekovat propojení s alkoholem. Až 70 procent žen uvádí, že pokud se jejich manžel jednou až dvakrát týdně opíjí, zažívají domácí násilí,“ řekl Vobořil. Dodal, že zkušenost z jiných zemí je taková, že „zvýšení ceny o jedno procento až pět procent snížilo počet případů domácího násilí“.

Výrobci: Zdražovat ne, raději více prevence

Vladimír Darebník z Unie výrobců a dovozců lihovin podotkl, že se výrobci alkoholu nebrání snaze, „aby konzumace byla umírněná a zodpovědná“. Zdražení se mu ale nezamlouvá, zmínil se o metanolové aféře, označil jej za represivní opatření. Z pohledu výrobců je podle Vladimíra Darebníka lepší prevence.

Konzumace alkoholu je v Česku vysoká i ve srovnání se světem. Na to poukázala i srovnávací studie 179 zemí světa, o které informoval britský server Clinic Compare, jenž se opírá o veřejně dostupná data Světové zdravotnické organizace (WHO), americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) a Světové plicní organizace (WLA).

Národní protidrogový koordinátor v současnosti připravuje strategii boje s drogami a hazardem, kterou předloží budoucí vládě. Má obsahovat opatření na devět let, podle Vobořila budou její součástí změny legislativy i jiné kroky. Součástí má být i posílání procenta z výnosu spotřební daně na prevenci či vytvoření sítě zařízení pro moderní léčbu potíží s alkoholem.