Meteorologové varovali před bouřkami, nejsilnější se prohnaly Bruntálskem a Karvinskem

Další výstrahu na silné bouřky s přívalovými dešti a možná i kroupami vydali meteorologové pro východní a jižní část Čech a pro Moravu a Slezsko. Pro část Čech a Vysočinu platila již před polednem, pro Moravu a Slezsko od odpoledne do noci. Extrémně silné bouřky s přívalovými dešti se vyskytly na Bruntálsku, Karvinsku, mocně živel řádil i v okolí Třeboně.

„Počasí u nás ovlivňuje frontální rozhraní oddělující chladný vzduch na západě od teplého na východě,“ uvedl ČHMÚ s tím, že bouřky budou doprovázet přívalové srážky s úhrny kolem 30 milimetrů, kroupami a nárazy větru kolem 70 km/h.

Kroupy v Ostravě natočil iReportér Martin Ernest (zdroj: ČT24)

Nejprudší bouřky zasáhly Karvinsko. „Na stanici Dětmarovice v okrese Karviná spadlo v bouřce během 30 minut přes 50 milimetrů srážek a zůstává bez většího pohybu. V zasažené oblasti lze očekávat další srážky,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Podobně silné přívalové deště zasáhly během večera i Krnovsko v okrese Bruntál, bouřkové počasí tam má vydržet přes půlnoc. Na Třeboňsku napršelo v bouřce za půl hodiny přes 40 litrů na metr čtvereční. I zde živel postupně zeslábl.

Hasiči na severu Moravy vyjížděli ke čtyřiadvaceti událostem, odstraňovali spadlé stromy nebo uvolňovali ucpané kanály. Na Třeboňsku a v Českých Budějovicích zas museli hasiči odčerpávat vodu ze zatopených sklepů.

Krupobití v Příboře zachytil iReportér Martin Domitra (zdroj: ČT24)

Průtrž mračen v Českých Budějovicích navíc po šesté hodině odpoledne zvedla hladinu dobrovodského potoka. Místní rozhlas hlásil první stupeň povodňové aktivity.