Alergici letos trpí víc, některým ani nezabírají léky

Letošní pylová sezona dává alergikům zabrat mnohem víc než ta loňská. Ordinace specialistů jsou přeplněné, některým pacientům ani nezabírají léky. Lékaři ovšem varují před nesprávným užíváním antihistaminik. Toxikologové už řešili téměř 130 podezření na otravu.

Pylová sezona letos patří mezi nejsilnější, shodují se alergologové oslovení ČT. „Jarní pylová sezona je proti minulému roku výrazně horší,“ uvedla Jana Novobílská, která má ordinaci ve Vratimově. Některým lidem podle ní léky ani nezabírají. „Z práce odcházím denně kolem sedmé hodiny večer, mám tady návaly lidí,“ dodala lékařka.

Kromě běžných alergických projevů, jako jsou rýma, dráždivý kašel nebo únava, mají nemocní častěji i další problémy. „U některých se nově objevují dechové obtíže,“ uvedla alergoložka Martina Brejchová z Rudné.

Za horší alergie může podle lékařů dlouhá zima. Pylová sezona kvůli tomu začala později a teď je silnější. „Nejvýznamnější projevy na jarní pyly se kvůli mrazivému počasí přesunuly na pozdější dobu a začínají se mísit s travními pylovými potížemi,“ vysvětluje pražská alergoložka Lenka Penningrová.

Pozor na otravu: mohou přijít halucinace i křeče

Další příčinou toho, že alergici mají tentokrát větší obtíže, je podle ní velká nemocnost na konci zimy. Některým se totiž sliznice po nemoci ještě úplně neuzdravila a na pyly jsou proto citlivější.

Pro pětinu Čechů neznamená příchod jara jen příjemné počasí. Začala pylová sezóna (zdroj: ČT24)

Lékaři přitom varují před nesprávným užíváním léků na alergie. Toxikologové už letos řešili 126 podezření na otravu antihistaminiky. Podle vedoucí Toxikologického informačního střediska Daniely Pelclové může být příznakem otravy například neklid, poruchy chůze, halucinace, ale i křeče nebo horečka.

Část pacientů zase naopak přestane brát léky na alergii předčasně. „Jakmile se příznaky zlepší, léky vysadí, což například u typů astmatu, které vyžadují dlouhodobou preventivní léčbu, není dobré,“ varuje Martin Liška z Ústavu imunologie a alergologie.