Jak se dostaly české raketomety do zakázaného Ázerbájdžánu? Reportéři ČT zmapovali možnou trasu

Už loni na podzim informovali Reportéři ČT o tom, že se dostaly české raketomety a houfnice do Ázerbájdžánu, pro který přitom platí kvůli konfliktu se sousední Arménií zákaz vývozu. Pocházet mají z holdingu Czechoslovak Group českého zbrojaře Jaroslava Strnada. Firma to odmítá, ČT se ale po odvysílání reportáže ozval pracovník ze slovenské zbrojovky MSM, který detailně popsal, jak probíhá repasování starých zbraní i detaily o jejich přesunu přes Izrael právě do Ázerbájdžánu.

Nebýt toho, že se zbraněmi tuzemského původu pochlubila v reklamním klipu sama ázerbájdžánská armáda, v Česku by se o jejich přítomnosti na Kavkaze nikdo nedozvěděl. Záběry ovšem ukazovaly po pěti kusech české techniky: jednak samohybná děla DANA s dostřelem osmnáct kilometrů, jednak raketomety Vampir s dvacetikilometrovým dostřelem.

Po odvysílání první reportáže se ČT ozval pracovník slovenské zbrojovky MSM ze Strnadova zbrojního holdingu, který pod příslibem zachování anonymity poskytl nové informace o tom, jak se houfnice a raketomety v trenčínském závodě repasují a připravují na prodej.

„Celý proces začíná tak, že se doveze stará houfnice Dana, která se přímo v podniku rozebere: Začíná se tak, že se dá dolů věž, která se rozmontuje do posledního šroubku. Podvozek se pošle do závodu Tatry ve Šternberku, kde se repasuje,“ popisuje pracovník MSM Holdingu. Tatru rovněž vlastní zbrojař Strnad.

Samohybná houfnice DANA
Zdroj: ČT24

Smlouva už je prý uzavřena na dalších 36 houfnic a 30 raketometů

Repasování všech dílů zabere dva až tři týdny, pak se prý znovu posílají na Slovensko. Mezitím se věž mechanicky opracuje, celek se znovu složí dohromady a následuje střelecká zkouška.

„Vybavení přijde z Elbitu z Izraele (zbrojní firma – pozn. red.). Tam jsou navigační systémy, kamerové systémy, komunikační systémy, aby se uměly Dany dorozumívat mezi sebou,“ dodává pracovník MSM holdingu.

Podle něj už je pro letošek podepsaný kontrakt na dodávku osmnácti kusů houfnic a patnácti kusů raketometů. Stejný objem zbraní je pak nasmlouván i na příští rok. Mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek přitom už dříve uvedl, že se tímto vývozem zbraní zabývají tajné služby.

Reportéři ČT se obrátili i na vedení holdingu MSM. Jeho zástupci však žádost o schůzku odmítli a zaslali jen obecné vyjádření: „Naše společnost na základě řádné licence a obchodní smlouvy dodala systém Dana – M1 a raketomety RM – 70 do Izraele. Objemy, data i další detaily jsou bohužel předmětem obchodního tajemství, proto nemůžeme na další otázky tohoto typu odpovídat,“ uvedla ředitelka marketingu Lucia Ollé.

V Izraeli se prý dělá jen přestávka, aby vše sedělo papírově

Reportéři ČT jeden takový zbraňový transport natočili přímo na kameru: Jeden z raketometů zahájil svou pouť loni 27. prosince, když ho kamion odvezl ze Strnadovy slovenské firmy v Trenčíně na bratislavské letiště. Zde byl přeložen na palubu letadla ázerbájdžánských aerolinek Silk Way, které v noci odlétlo do izraelského Tel Avivu. Zde sídlí již zmíněná firma Elbit, jež měla být oficiálně koncovým zákazníkem pro raketomety a houfnice.

Až do izraelské destinace byl přesun zbraní v pořádku; podle veřejně dostupných databází ovšem letadlo pokračovalo z Blízkého východu do ázerbájdžánského Baku. „V Izraeli se nic nevykládá, tam se jen udělá zastávka, aby vše papírově sedělo. A přímo z letiště v Izraeli to odlétá do Ázerbájdžánu,“ tvrdí pro Reportéry ČT nejmenovaný pracovník MSM holdingu.

Trasa letadla
Zdroj: ČT24

Obecně jsou pravidla nastavena tak, že obchodníci se zbraněmi smí prodávat jen do zemí, které jsou považovány za bezpečné a kde se kupující prokáže takzvaným certifikátem konečného uživatele. Takovou bezpečnou zemí by byl právě Izrael – nikoliv už ovšem Ázerbájdžán.

O tom se přesvědčily i zbrojařské firmy z holdingu Czechoslovak Group; o povolení vyvézt houfnice a raketomety do Ázerbájdžánu totiž zkusily požádat, jenže ani v Česku, ani na Slovensku neuspěly.

Zbrojař dodávku odmítá, Ázerbájdžán mlčí

Sama ředitelka margetingu MSM holdingu obchodování s Baku popírá. „Společnost MSM Group ani žádná z jejích součástí nikdy nedodala žádný systém do Ázerbájdžánu. Zároveň se distancujeme od jakýchkoliv náznaků spojování naší společnosti s vývozem zbraní do této země,“ uvedla Lucia Ollé.

Také mluvčí holdingu Czechoslovak group už dříve odmítal, že by české zbraně končily u Kaspického moře. „Žádná ze společností skupiny Czechoslovak group, ať už sídlící v Česku nebo na Slovensku, nikdy nedodala vojenskou techniku, na kterou se tážete, ani její součásti do Ázerbájdžánu,“ uvedl Andrej Čírtek.

„Jediná možnost je, že vývozce doveze zbraně do oblasti, která je dovolená. Dostane na to povolení, ale odběratel nedodrží podmínky kontraktu a pošle zásilku zbraňových systémů dál,“ vysvětluje bývalý diplomat a exministr obrany Luboš Dobrovský.

Zda se nastíněný scénář týká izraelské společnosti Elbit, ovšem zůstává nejasné. Ani ona, ani transportní ázerbajdžánská společnost Silk Way a ani ázerbájdžánské ministerstvo obrany na opakované dotazy neodpověděly.