České houfnice a raketomety v Ázerbájdžánu. Do země se dostaly navzdory zbrojnímu embargu

Jak se české zbraně dostaly na válečné území? (zdroj: ČT24)

Jak se české těžké zbraně dostaly do rukou armády Ázerbájdžánu – otázka, na kterou hledají odpověď zdejší ministerstva. Pro jmenovanou zemi i sousední Arménii platí kvůli konfliktu v Náhorním Karabachu evropské embargo na vývoz podobného materiálu. A nebýt toho, že se zbraněmi pochlubila v reklamním klipu ázerbájdžánská armáda, v Česku by se o tom nikdo nedozvěděl.

Na tom, že české zbraně putují do zahraničí, není nic překvapivého ani skandálního. Dlouhodobě platí, že 90 % naší zbrojní výroby je určeno pro export. Problém ale je, že houfnice DANA tentokrát skončily v zakázaném válečném území. Ázerbájdžán je kvůli svému mnohaletému boji s Arménií o území Náhorního Karabachu považovaný za krizovou oblast.
Michael Fiala a David Macháček
pořad Reportéři ČT

Armáda Ázerbájdžánu předvádí nové zbraně. Samohybné dělo DANA s dostřelem 18 km a raketomet Vampir s dostřelem 20 km. Záběry ukazují po pěti kusech české techniky. Ta by ale dle embarga Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě neměla v Ázerbájdžánu vůbec být.

„Ctíme doporučení od mezinárodních organizací, a pokud Ázerbájdžán je na seznamu zemí, kam by se nemělo vyvážet, vyvážet se tam podle nás nemá,“ uvedl Jan Pejšek, mluvčí Ministerstva obrany.

Reportéři ČT: České houfnice a raketomety v Ázerbájdžánu (zdroj: ČT24)

„Tím, že Česká republika licenci nevydala, ani jiný členský stát Evropské unie, jsme přesvědčení, že to, co na těch fotkách vidíme, nemůže mít původ zaprvé v České republice a zadruhé ani v jiném členském státu EU,“ poznamenal Ivo Šrámek, náměstek ministra zahraničí pro řízení sekce bezpečnostní a multilaterální.

Považuju za naprosto klíčové, aby se konečně EU postavila k exportu do Ázerbájdžánu čelem a dala svým členům zelenou. Strašně bych si přál, aby ČR, ale i další země EU vytlačily Rusy z tohoto trhu.
Jiří Hynek
Zpravodaj ČT

Podle dostupných informací je prodejcem zbraní holding Czechoslovak Group, vlastník Tatry nebo Avie. Ten se měl v minulosti neúspěšně ucházet o českou vývozní licenci do Ázerbájdžánu. Prodej zbraní šel nakonec přes Slovensko. A pak dál do Izraele – firmě Elbit Systems. Ta to ale popírá.

S obratem 3,25 miliardy dolarů patří Elbit k největším zbrojovkám v Izraeli. Země není součástí embarga, a tak české zbraně putovaly původnímu zájemci – Ázerbájdžánu.