TÉMA

Ázerbajdžán

Pátrání po havarovaném vrtulníku íránského prezidenta pokračuje

Íránští záchranáři dál pátrají po vrtulníku s prezidentem Ebráhímem Raísím, který havaroval v odlehlé oblasti nedaleko hranic s Ázerbájdžánem. Podle agentury IRNA byl na palubě stroje i íránský ministr zahraničí. Íránská státní televize uvedla, že záchranné týmy už vrtulník našly, mluvčí Červeného půlměsíce ale tuto informaci obratem popřel. Íránský vládní činitel ovšem uvedl, že dva členové posádky byli v kontaktu s úřady. Situace zůstává nepřehledná. Práci záchranářů komplikuje počasí a terén v pohraničním regionu.
19. 5. 2024Aktualizováno20. 5. 2024, 00:00|

Putin jediným rozhodnutím připravil Rusko téměř o vše, co léta budoval

Dobytý Kyjev měl být trofejí potvrzující ruský návrat do role supervelmoci i postavení Vladimira Putina jako nezpochybnitelného vůdce. Místo toho plnohodnotná ruská invaze na Ukrajinu z 24. února 2022 způsobila pravý opak. Protivníci při pohledu na rozpačitý výkon ruské armády ztratili část obav z její síly a spojenci se začali odvracet. Doma se stát musí uchylovat ke stále tvrdším represím. A režim se dokonce vzdává toho nejcennějšího, co každý stát má: monopolu na kontrolu ozbrojených sil.
19. 2. 2023Aktualizováno21. 2. 2023, 07:31|

„Nevzdáme se naší země.“ Arméni kvůli Karabachu vtrhli do budovy parlamentu

Nově vzniklá dohoda Arménie a Ázerbájdžánu o neútočení v oblasti Náhorního Karabachu zvedla mezi arménskými občany vlnu nevole. Ve večerních hodinách se v centru Jerevanu sešlo několik tisíc protestujících, kteří následně vnikli do budovy parlamentu. Vyžadovali okamžité zastavení dohody a vyzývali premiéra Nikola Pasšinjana k přímé konfrontaci. Ten na Facebooku označil dohodu o ukončení karabašské války za bolestivou a rozhodnutí ji podepsat za „mimořádně obtížné“. Během konfliktu na půdě parlamentu zaznívalo z úst nespokojených demonstrantů sborově heslo „Nevzdáme se naší země!“
10. 11. 2020|

Státy Kaspického moře po 20 letech jednání uzavřely historickou dohodu

Vrcholní představitelé Ruska, Kazachstánu, Turkmenistánu, Ázerbájdžánu a Íránu po více než 20 letech vyjednávání podepsali úmluvu o právním statusu Kaspického moře. Jednání se v kazašském městě Aktau zúčastnili prezidenti Vladimir Putin, Nursultan Nazarbajev, Gurbanguli Berdymuhamedov, Ilham Alijev a Hasan Rúhání.
12. 8. 2018Aktualizováno12. 8. 2018, 15:50|

Jak se dostaly české raketomety do zakázaného Ázerbájdžánu? Reportéři ČT zmapovali možnou trasu

Už loni na podzim informovali Reportéři ČT o tom, že se dostaly české raketomety a houfnice do Ázerbájdžánu, pro který přitom platí kvůli konfliktu se sousední Arménií zákaz vývozu. Pocházet mají z holdingu Czechoslovak Group českého zbrojaře Jaroslava Strnada. Firma to odmítá, ČT se ale po odvysílání reportáže ozval pracovník ze slovenské zbrojovky MSM, který detailně popsal, jak probíhá repasování starých zbraní i detaily o jejich přesunu přes Izrael právě do Ázerbájdžánu.
16. 4. 2018Aktualizováno16. 4. 2018, 21:49|

České houfnice a raketomety v Ázerbájdžánu. Do země se dostaly navzdory zbrojnímu embargu

Jak se české těžké zbraně dostaly do rukou armády Ázerbájdžánu – otázka, na kterou hledají odpověď zdejší ministerstva. Pro jmenovanou zemi i sousední Arménii platí kvůli konfliktu v Náhorním Karabachu evropské embargo na vývoz podobného materiálu. A nebýt toho, že se zbraněmi pochlubila v reklamním klipu ázerbájdžánská armáda, v Česku by se o tom nikdo nedozvěděl.
2. 10. 2017|