V Praze se propadl protiatomový kryt. Nikdo o něm neměl tušení

Události ČT: V Praze se propadl neznámý protiatomový kryt (zdroj: ČT24)

Zhruba třímetrovou jámu způsobilo propadnutí stropu protiatomového krytu v Praze na Černém Mostě. Jámy si v pondělí ráno všiml muž při venčení psa a přivolal strážníky. V krytu zavaleném zeminou naštěstí nikdo nebyl.

Hasiči do ulice Bratří Venclíků vyjeli třináct minut po deváté hodině ráno. „Strop na ploše čtyři krát pět metrů se propadl do hloubky asi tří metrů,“ uvedl mluvčí hasičů hlavního města Prahy Martin Kavka. 

Hasiči zajistili místo propadu páskou a spolupracovali s psovody Městské policie, kteří na místo dorazili půl hodiny po vyžádání, kvůli preventivnímu průzkumu krytu.

Za dalších deset minut bylo jasné, že se v krytu nikdo nenachází.

„K případu byla povolána pracovnice stavebního úřadu místní části, aby posoudila stav podloží a stanovila další postup,“ dodal Kavka.

O protiatomovém krytu umístěném na oploceném pozemku školy mezi paneláky na pražském Černém Mostě podle hasičů nikdo neměl tušení. „Ani pan školník ani vedení školy nemá potuchy o tom, že se na pozemku školy nachází tento kryt,“ uvedl na místě pro Českou televizi velitel zásahu hasičů Petr Červenka.

Na seznamu krytů městské části Prahy 14 je čtyřiadvacet krytů, žádný z nich není ale v ulici Bratří Venclíků. A tak kryt pravděpodobně chátral tak dlouho, až se v pondělí ráno zřítil strop podzemního krytu.

Nejvíce protiatomových krytů vzniklo v době padesátých a šedesátých let, z obav před jaderným útokem. Od té doby jsou však kryty značně zastaralé a Praha s jejich využitím při ochraně obyvatel příliš nepočítá. Dnes je jich podle webu hlavního města Prahy v evidenci přes 750, do kterých by se v případě potřeby vešlo 150 tisíc lidí.