Podzemí pardubického nádraží ukrývá kino i čtyři protiatomové kryty

Podzemí pardubického nádraží ukrývá kino i čtyři protiatomové kryty (zdroj: ČT24)

Téměř 60 let starou budovu nádraží v Pardubicích čeká rozsáhlá rekonstrukce. Správa železniční dopravní cesty chce opravit nástupiště i samotnou halu. Památkově chráněná budova je však unikátní nejen na povrchu, ale i v podzemí.

Stavbu vyprojektoval architekt Karel Řepa. „Patří mezi architektonicky nejvýznamnější stavby tohoto druhu u nás,“ říká architekt Milan Košař. Cestujícím slouží od roku 1958.

Pardubické nádraží má ale i rozsáhlé podzemní prostory. Bylo v nich například kino Sirius, které je už více než 11 let zavřené. Podzemí ukrývá i mnoho bývalých skladů civilní obrany, kde byly uskladněny tisíce plynových masek a dezinfekčních prostředků.

Nádraží má čtyři protiatomové kryty
Zdroj: ČT24

Nádraží má také čtyři protiatomové kryty, včetně velitelského stanoviště nebo plánovací místnosti krizového štábu. V poměrně zachovalém stavu je i filtrovna vzduchu.

Přípravy na rekonstrukci památky už začaly. „Částka, kterou bychom měli investovat do opravy budovy, bude dosahovat zhruba 600 milionů korun,“ uvádí mluvčí SŽDC Marek Illiaš.

Pardubická radnice se už loni pustila do rekonstrukce přednádraží, bude stát téměř 180 milionů korun a stavbaři ji dokončí v polovině letošního června.  

Mozaika na pardubickém nádraží
Zdroj: ČT24