Rezignace Maradové nemá politický motiv, tvrdí ministr. V úřadu nařídil audit

Ministr zemědělství v demisi Jiří Milek (za ANO) odmítl, že by rezignace ředitelky Státního pozemkového úřadu (SPÚ) Svatavy Maradové byla motivovaná politicky. V úřadu zároveň nařídil audit, aby získal reálný obraz o jeho fungování.

Maradová oznámila rezignaci  na funkci v úterý. Uvolnění pozice podle ní přispěje ke koaličním vyjednáváním o složení vlády. Ministerstvo zemědělství ve středu v tiskové zprávě uvedlo, že její žádost o uvolnění z funkce zatím neobdrželo.

„Státní pozemkový úřad je apolitický úřad, jeho obsazení není součástí žádných vyjednávání. Myslím, že paní ředitelka svou pozici v této souvislosti přeceňuje,“ poznamenal Milek. „Sama nejlépe ví, že naše debata o jejím výkonu funkce se týkala výhradně jejího profesního působení,“ dodal.

Milek ředitele všech podřízených organizací informoval o prioritě vlády zabezpečit „maximálně funkční a efektivní úřady s transparentním hospodařením“. V souvislosti s tím je upozornil, že bude postupně v jednotlivých organizacích tyto oblasti prověřovat. Maradovou prý zároveň požádal o vysvětlení některých blíže neurčených skutečností, vyplývajících z podnětů, které obdržel.

Babiš: Za koncem Maradové může být financování úřadu

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) naznačil, že za koncem Maradové může být financování úřadu. „Doufejme, že bylo v pořádku, já mám značné signály, že nebylo,“ poznamenal.

Podle Milka prošel pozemkový úřad vnitřním auditem naposledy v roce 2015. Nynější audit by se měl zaměřit na hospodaření. „Je to jediný způsob, jak získat reálný obraz o fungování SPÚ. A v době, kdy se paní ředitelka staví do role politické oběti, to považuji za nevyhnutelné,“ vysvětlil.

Státní pozemkový úřad spravuje a prodává státní zemědělský majetek, stará se o pozemkové úpravy a řeší restituční žádosti. Sedmačtyřicetiletá Maradová vedla úřad od poloviny června 2014. Podle informací ČTK by funkci měla opustit asi během měsíce. Bývalý ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) vidí za odchodem nátlak a snahu ANO měnit lidi ve státní správě. 

Vláda v demisi už odvolala z funkce například generálního ředitele agentury CzechInvest Karla Kučeru, skončila ředitelka pražské Nemocnice Na Bulovce Andrea Vrbovská, ředitel Fakultní nemocnice v Ostravě Svatopluk Němeček a generální ředitel České pošty Martin Elkán. Babiš minulý týden oznámil, že dočasně zprostí výkonu služby i ředitele GIBS Michala Murína.