Velikonoce jaro nepřinesou. Výrazněji se oteplí až v polovině dubna

V Česku bude i nadále převládat spíše zimní ráz počasí. V úterý sice nastane astronomické jaro, pravého jarního počasí se ovšem lidé zřejmě nedočkají ani o Velikonocích. Příští dva týdny mají být jen podprůměrné teploty a výraznější oteplení čekají meteorologové až v první polovině dubna. Vyplývá to z dlouhodobého výhledu počasí, který zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

„Po přechodném oteplení se k nám vrátilo zimní počasí, které se bude jen velmi pomalu měnit do jarního. Očekáváme, že průměrná teplota v nejbližších dvou týdnech zůstane pod hranicí normálních hodnot. Až v první polovině dubna by se teploty měly dostat do hodnot běžných pro danou roční dobu,“ uvedli meteorologové.

Před týdnem přitom padaly v Česku teplotní rekordy. V Praze–Karlově meteorologové naměřili 19,5 stupně Celsia. V pátek se ale výrazně ochladilo, začalo sněžit a mrzne i přes den. Silný vítr o tomto víkendu navíc snižuje takzvanou pocitovou teplotu hluboko pod bod mrazu.

Předpověď počasí
Zdroj: ČT24

Příští týden se má mírně oteplit. Ještě v pondělí se budou nejvyšší denní teploty pohybovat od minus tří do plus jednoho stupně Celsia, v úterý už by neměly spadnout pod nulu. O víkendu se maxima vyšplhají k deseti stupňům Celsia, v noci ale bude i celý příští týden mrznout.

Průměrná teplota v nadcházejících čtyřech týdnech je rovných šest stupňů Celsia. Nejchladněji bylo mezi polovinou března a dubna v roce 2013, kdy teplota v průměru dosáhla jen 1,2 stupně Celsia. Naopak nejtepleji bylo touto dobou v roce 1974 s průměrnou teplotou 9,5 stupně. 

Vydáno pod