Babiš s ministry vyráží do krajů, první cesta vede do Zlína. Podle opozice je to kampaň

Události: Babiš s ministry vyjíždí do krajů, první cesta vede do Zlína (zdroj: ČT24)

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) zahájí v pondělí cesty do krajů. Společně s ním se návštěv zúčastní i někteří ministři v demisi. Nepůjde o klasické výjezdní zasedání kabinetu. Vláda a hejtmani si od cest slibují rychlejší řešení problémů v regionech. Opozice označuje výjezdy za kampaň.

„Není to nějaký marketingový výjezd, jak dělal bývalý premiér, že vláda zasedne v kraji a potom má tiskovou konferenci. My budeme navštěvovat konkrétní místa,“ říká šéf kabinetu bez důvěry Andrej Babiš (ANO).

Sobotkova vláda do krajů vyrážela zcela výjimečně. Například v červenci 2015 jela vlakem na den do Ostravy. Babiš chce s ministry postupně navštívit všechny regiony. První cesta povede do Zlínského kraje, následovat bude Liberecký a Ústecký kraj.

Kroky premiéra a vybraných ministrů v demisi na první krajské cestě povedou například k památníku Tomáše Bati, který stojí na kopci nad centrem Zlína. Za minulého režimu byl přestavěn na koncertní síň a galerii, loni začal návrat k jeho původní podobě.

Vládní návštěva pak zamíří k další baťovské památce v centru města – Velkému kinu. Kvůli narušené statice ho město před dvěma lety muselo ze dne na den zavřít. Od té doby tam vyrostl plot, jinak se nic nezměnilo.

  • Kroměřížská nemocnice a Krajská nemocnice T. Bati ve Zlíně
  • nádraží Vsetín, místa stavby budoucích silnic a dálnic D49 a D55
  • místo pro plánované vodní dílo Vlachovice na Zlínsku
  • vznikající Baťův památník a uzavřené Velké kino ve Zlíně
  • Zdroj: ČTK

„Máme plán udělat megainvestiční fond, ze kterého by mohly čerpat obce i kraje investice do nemocnic, domovů seniorů, sportovišť,“ slibuje premiér v demisi.

„Chceme jim ukázat ne naše úspěchy, ale především problémy, které máme se státní správou, se zákony, to, co nám překáží, abychom službu občanům, kterou máme dělat, mohli vykonávat efektivně a dobře,“ popsal hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek (KDU-ČSL).

Podle hejtmana jde také o stavbu silnic a výkupy pozemků. „Dnes může jeden člověk jen proto, že má nějaký názor, nebo dokonce psychický defekt, zabrzdit stavbu dálnice na několik let,“ tvrdí Čunek.

  • místopředseda vlády a ministr životního prostředí Richard Brabec, ministryně financí Alena Schillerová, ministryně práce a sociálních věcí Jaroslava Němcová, ministr dopravy Dan Ťok, ministr zemědělství Jiří Milek, ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, ministr školství, mládeže a tělovýchovy Robert Plaga, ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová a ministr kultury Ilja Šmíd
  • ministři kultury, školství, zemědělství a ministryně práce a sociálních věcí navštíví vybraná místa Zlínského kraje samostatně
  • Zdroj: mluvčí vlády

„Já to chci řešit na místě a vyslechnu si to. Bude tam i šéf ŘSD, může tam být i zástupce Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových,“ uvádí Babiš.

Zároveň chce vidět své ministry přímo v kontaktu s lidmi. Má mu to pomoct se rozhodnout, zda některého z těch současných vystřídá při sestavování druhé vlády. „Pro mě to je taky možnost slyšet ministra, jak bude reagovat, když se budou ptát občané. Nebo šéfa ŘSD,“ dodal.

Premiér slibuje, že návštěvy nemají být jen formální, ale mají přinést konkrétní výsledky. Hejtmani zase slibují, že po čase vyhodnotí, jestli vláda sliby splnila.

Je to kampaň, tvrdí opozice

Opozice cesty označuje za spanilé jízdy nebo předvolební kampaň. „Mně to přijde nadbytečné ve chvíli, kdy vláda nemá důvěru. Nicméně rozumím tomu z politického hlediska, že se Andrej Babiš chystá na měsíce, které přijdou,“ řekl předseda ČSSD Jan Hamáček.

„Vypadá to jako PR. Uvidíme, jestli ty kroky budou mít nějaký reálný efekt,“ poznamenává místopředseda ODS Martin Kupka.

Předseda STAN Petr Gazdík ale obecně cesty nezatracuje. „Vláda by měla více jezdit do krajů, měla by mluvit s lidmi, s krajskými radními,“ míní.