Gang převezl za dva měsíce přes Česko desítky uprchlíků. Cesta vyjde až na sto tisíc

Události: Policisté dlouhé hodiny analyzují záběry z kamer (zdroj: ČT24)

Aby odhalili gang pašující uprchlíky za lepším životem do bohatých zemí Evropy, trávili čeští policisté hodiny u záběrů z dálničních kamer. O tom, že přes Česko pašují převaděči lidi v kamionech, měli kusé informace od německých kolegů. Od listopadu věděli jen zhruba to, jak má kamion, ve kterém se lidé ukrývají, vypadat, jakého je typu a jakou bude mít státní poznávací značku.

„Museli jsme dávát až dvanáct třináct kombinací ke konkrétnímu kamionu. A když jsme to dávali podle typu a různých sekvencí, tak to vyšlo na dvanáct hodin práce na jedno auto,“ komentuje práci policistů vedoucí oddělení dokumentace a šetření trestné činnosti Cizinecké policie Jiří Volný.

Společně s kolegy z Německa, Maďarska a Slovenska nakonec jeho tým vytipoval pět kamionů a přesně zmapovali pašeráckou trasu.

„Tito běženci byli převážení rumunskými kamiony přes Maďarsko, Slovensko a následně k nám na Plzeňsko a někde ve Waidhausenu byli vykládáni,“ dodává Volný.

Před několika dny nakonec dostali policisté ze Slovenska zprávu, že dva podezřelé kamiony vyrazily na cestu. Mezi bednami s ovocem a na zbytcích molitanu v horní části návěsu našla policie pětatřicet lidí původem z kurdské části Iráku. Všichni včetně dětí museli vydržet čtrnáct hodin v jedné poloze vleže. Za tuto cestu zaplatili od dvou do čtyř tisíc eur, v přepočtu padesát až sto tisíc korun.

Se všemi už úřady zahájily řízení o návratu do země, kde požádali o azyl – většina se jich musí vrátit do Rumunska, jeden už zamířil zpět na Slovensko. Čtyři řidiči kamionů jsou nyní ve vazbě. Podle odhadů policie pašerácká skupina převezla v kamionech za dva měsíce do Německa kolem dvou stovek lidí.

Při identifikaci uprchlíků policisté použili také moderní výbavu včetně telefonů s výkonnou aplikací pro zjišťování totožnosti osob nebo biometrického kufru, kterým dokážou odhalit padělané nebo odcizené doklady.