Policistům pomáhá v boji s nelegální migrací i tajemný kufr. Dokáže odhalit padělané doklady

Přenosný biometrický kufr odhalí padělané doklady (zdroj: ČT24)

Počet zadržených nelegálních běženců v Česku už dva roky po sobě klesá: loni jich bylo 172. V pátek ale zadrželi policisté na D5 hned dvě posádky kamionů, které převážely více než třicet migrantů. Strážci zákona totiž mají stále kvalitnější techniku a rychlý přístup k informacím o kontrolovaných lidech.

Mezi výbavu policistů patří vysílačka, psion neboli lustrační zařízení a nově také mobilní telefony s výkonnější aplikací pro zjišťování totožnosti osob. Do přístroje se osobní údaje dostanou pomocí čtecí zóny, telefon se pak spojí s centrální evidencí obyvatel. 

Pokud se vyfotí občanský průkaz, tak se nacionále automaticky objeví ve formuláři. „Cílem je zlehčit výkon služby policistům v terénu, protože nemusí volat operačnímu důstojníkovi. Určitý obsah informací mohou zapsat přes tato mobilní chytrá zařízení přímo na ulici,“ vysvětluje náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek.

Součástí mobilní výbavy policistů je i přenosný biometrický kufr. Policisté ho mohou využít například při kontrole cizinců, kteří v Česku pracují. Rychle totiž dokáže odhalit padělané doklady a po načtení údajů včetně otisků prstů či fotografie navíc umí určit, zda doklad patří dané osobě.

Redaktor ČT Richard Samko si přístroj před kamerou vyzkoušel, záměrně načítá jiné otisky prstů: „Bylo to porovnáno s otisky, které byly načteny z cestovního dokladu, a shoda je přibližně 26 procent. Na základě toho vidí, že se otisky prstů neshodují,“ dodává Michal Dvořák z Národního situačního centra ochrany hranic. 

Podobnou proceduru teď podstoupilo i 35 běženců včetně několika dětí ze zmiňovaných kamionů, které policisté našli minulý týden na dálnici D5. Všichni jsou teď v zařízeních pro uprchlíky a čekají, kdy a kam budou vráceni.