I dva roky po uprchlické krizi se Česku migranti vyhýbají. Policie jich zadrží asi 13 měsíčně

Policie zadrží v Česku asi 13 nelegálních migrantů měsíčně (zdroj: ČT24)

I dva roky od uprchlické krize je Česko stále mimo hlavní migrační trasy do západní Evropy. Pro většinu je ČR pouze transitní zemí na cestě do Německa či Švédska. Průměrně zadrží na našem území policisté třináct nelegálních migrantů za měsíc.

„Jsme mimo tu hlavní tepnu,“ uvedla mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová. „My jsme upřímně řečeno ani tou tepnou nikdy nebyli,“ dodala s tím, že jedním z důvodů jsou přijatá opatření v okolních zemích, například uzavření balkánské cesty.

Česko tedy bylo a stále je pro naprostou většinu migrantů pouze tranzitní zemí. Přes ČR míří zejména do Německa a skandinávských zemí.

„Máme přísná pravidla pro vstup na naše území a stále si na nich trváme, tudíž naše země není úplně pohodlná pro ty, kteří tu v uvozovkách chtějí pouze proběhnout,“ vysvětlila Rendlová.

Podle ředitelky české pobočky Mezinárodní organizace pro migraci Lucie Sládkové ale represivní opatření na dlouhou dobu migraci nevyřeší. „Nikdo jí nikdy nevyřešil,“ konstatovala.

Do konce listopadu letošního roku přišlo do Česka 145 nelegálních migrantů. To je dvacetkrát méně než v roce 2015, kdy vrcholila v Evropě uprchlická vlna. Tehdy cizinecká policie zadržela na českém území skoro 3300 ilegálních běženců. Loni policisté zadrželi přes 500 lidí.

Kvůli nelegální migraci rozhodla vláda před dvěma lety o zřízení speciální mobilní jednotky cizinecké policie. Služebny už má v Brně, Ostravě, Pardubicích a Praze. Policisté zadrží v Česku průměrně třináct nelegálních migrantů měsíčně. 

Česká vláda se k přijímání migrantů staví dlouhodobě odmítavě. Ve čtvrtek poslala Evropská komise Česko spolu s Polskem a Maďarskem k unijnímu soudu kvůli přístupu k programu přerozdělování žadatelů o azyl podle kvót. Komise v minulých měsících všechny tři země opakovaně vyzývala, aby nabídly místa do programu, v němž zbývá z Itálie a Řecka přerozdělit několik tisíc migrantů, jak bylo domluveno v roce 2015.