Do senátních voleb na Trutnovsku jde osm z devíti přihlášených. Jednu kandidátku úřad odmítl

O křeslo senátora v obvodu Trutnov se v doplňovacích volbách v lednu utká osm z devíti přihlášených kandidátů. Přihlášku nezávislé kandidátky Terezie Holovské z Prahy trutnovský městský úřad odmítl zaregistrovat. Uvedla to mluvčí úřadu Michaela Dědková. Mezi kandidáty se zaregistrovanou přihláškou je i bývalý trutnovský senátor a továrník Jiří Hlavatý (nestraník za ANO), který o místo v Senátu přišel po zvolení do sněmovny letos v říjnu. Poslaneckého mandátu se však Hlavatý následně 24. listopadu vzdal.

„Přihláška Terezie Holovské nesplnila náležitosti nutné k registraci,“ uvedla mluvčí. Problém byl podle úřadu v petici, v níž většina z celkem 1133 podpisů nesplňovala zákonné náležitosti, například u podpisů chyběla úplná adresa trvalého pobytu petenta. Holovské bylo započítáno 622 podpisů, nutných bylo nejméně tisíc. Holovská se může odvolat k soudu. Pokud by jí soud dal za pravdu, bude zaregistrována dodatečně.

Majitel textilky Juta Hlavatý byl do sněmovny zvolen preferenčními hlasy z 18. místa hradecké kandidátky hnutí ANO. Mandát senátora mu zvolením do sněmovny automaticky zanikl, s čímž Hlavatý podle svých slov nebyl srozuměn. Po zvolení poslancem uvedl, že chtěl kandidaturou ANO podpořit a se zvolením nepočítal hlavně kvůli pracovnímu vytížení v Jutě. Stěžoval si, že si nemohl vybrat, ve které komoře chce působit.

O místo senátora se bude dále ucházet starosta Vrchlabí Jan Sobotka, který kandiduje za STAN a má podporu TOP 09, KDU-ČSL a ODS. ČSSD nominovala místostarostu Úpice Karla Šklíbu. Za SPD bude kandidovat majitelka tiskárny Luďka Tomešová z Trutnova.

Kandidátka KSČM Řezníčková čelí obžalobě

Za KSČM s podporou Strany přátel občanů (SPO) bude kandidovat předsedkyně odborů v trutnovské nemocnici a zastupitelka Trutnova Iva Řezníčková. Řezníčková čelí obžalobě pro pomluvu jedné osoby v nemocnici. Kandidátka obvinění odmítá, od krajského výboru KSČM dostala plnou podporu.

Za Nezávislou iniciativu (NEI) kandiduje majitelka Luční boudy v Krkonoších Klára Sovová. Kandidátem Pirátské strany bude pedagog a nestraník Jaroslav Dvorský z Trutnova. Občanská demokratická aliance (ODA) do voleb vyslala galeristku Blanku Horákovou.

Bývalá místostarostka Prahy 8 Holovská neúspěšně podala přihlášku i do lednové volby prezidenta. Dodala v ní podpis jen jednoho občana a ministerstvo vnitra ji z volby vyřadilo. Na konci listopadu se Holovská obrátila na Nejvyšší správní soud (NSS), kde se domáhá zrušení registrace prezidentských kandidátů Petra Hanniga, Marka Hilšera, Jiřího Hynka, Vratislava Kulhánka a Mirka Topolánka, a to kvůli tomu, že někteří poslanci a senátoři podpisem podpořili více kandidátů. Ministerstvo vnitra v duplicitě některých podpisů nevidí problém.

Doplňovací volby do Senátu na Trutnovsku jsou naplánované na 5. a 6. ledna, případné druhé kolo voleb bude 12. a 13. ledna. Pod volební obvod 39 Trutnov spadají kromě Trutnovska i některé obce na Náchodsku.