Ministrem vnitra má být bývalý policejní vyšetřovatel a exnáměstek Metnar, potvrdil Babiš

Kandidátem na ministra vnitra nakonec není šéf Vojenského zpravodajství Jan Beroun. Šéf vítězného hnutí ANO Andrej Babiš sám potvrdil serveru iDnes.cz, že na Hrad donesl v úterý jiné jméno: Lubomíra Metnara. Bývalý náměstek na ministerstvu působil dlouhé roky jako policejní vyšetřovatel, pracoval i jako šéf bezpečnosti strojírenského podniku ve Vítkovicích.

Seznam navržených ministrů Andrej Babiš v úterý přivezl na Pražský hrad prezidentovi Miloši Zemanovi. Konkrétní jména sice na prezidentovo přání nezveřejnil, většina navrhovaných ministrů ale byla známá. 

Výjimkou byl právě post ministra vnitra, a pak také ministra zemědělství, kde se spekuluje o bývalém poslanci Karlu Turečkovi. Server Aktuálně.cz ale napsal, že Babiš navrhuje generálního ředitele akciové společnosti Úsovsko Jiřího Milka.

„Rozhodl jsem se pro něj na základě jeho dlouholetých zkušeností v resortu ministerstva vnitra,“ uvedl ohledně Metnara Babiš pro server iDnes.cz. Prezident chce se všemi nováčky ve vládě mluvit.

Za vyšetřování žhářského útoku dostal od ministra vnitra medaili

Metnar vedl tým vyšetřovatelů, kterému se podařilo dostat před soud pachatele žhářského útoku ve Vítkově, při kterém byla popálena malá Natálka. Za to dokonce v roce 2010 obdržel medaili ministra vnitra od Martina Peciny.  

Jejich kroky se pak spojily: v roce 2011 se stal Metnar šéfem bezpečnosti strojírenského podniku ve Vítkovicích miliardáře Jana Světlíka, který ve stejném období zaměstnal jako jednoho z generálních ředitelů skupiny i Pecinu.

Když se poté stal Pecina ministrem vnitra v úřednické vládě Jiřího Rusnoka, udělal z Metnara svého prvního náměstka. Po nástupu ministra vnitra Milana Chovance se Metnar přesunul na post řadového náměstka, v roce 2014 ministerstvo úplně opustil. Vrátil se k Janu Světlíkovi do Vítkovic a nyní je místopředsedou představenstva firmy VTK Special a členem dozorčí rady Vítkovice Heavy Machinery. 

Podle serveru iDnes.cz byl také Metnar donedávna členem hnutí Bezpečnost, odpovědnost, solidarita (BOS), které dává najevo příchylnost k Rusku, kritizuje Západ, Evropskou unii i údajnou agresivní politiku NATO. Jeho členové se charakterizují jako bývalí nebo současní vojáci, hasiči či policisté.