Matka popálené Natálie: Ani pět let po útoku se necítíme v ČR bezpečně

Praha/Budišov – V noci na 19. dubna uplyne pět let od chvíle, kdy čtveřice extremistů zaútočila zápalnými lahvemi na dům obývaný romskou rodinou ve Vítkově. Pachatelé žhářského úroku jsou alespoň prozatím za mřížemi. Ten, kdo si ale odnesl z osudné noci nejvyšší trest, je dnes šestiletá Natálie. Následky popálenin si ponese do konce života. Jak se její rodině vede pět let od děsivého útoku? „Zapomenout nejde,“ říká matka popálené holčičky Anna Siváková.

Při útoku na dům romské rodiny ve Vítkově utrpěli zranění tři lidé. Nejhůř dopadla ještě ani ne dvouletá Natálie. Utrpěla popáleniny na 80 procentech těla. I přes počáteční skepsi lékařů zranění přežila. Jenže ne bez následků. Za pět let, které od útoku uplynuly, prodělala 17 velkých a desítky menších zákroků. Její tělíčko pokryly desítky metrů umělé kůže. Přišla o tři prsty na rukou. Tužku udrží jen stěží, a tak má její matka obavy, jak zvládne školu, do které má nastoupit v září.

„Nesmí si ublížit, nesmí mít žádnou ránu. Jinak operace. Teď jsme měli klid, ale tento rok to začne znovu,“ popisuje život popálené holčičky její matka. Lékaře přesto výsledky dosavadní léčby těší. Z počátku dávali Natálii jen pramalé šance na přežití. „Podařil se vlastně malý zázrak. V té době si nikdo nedokázal představit, že by se mohla zapojit do normálního života,“ tvrdí Iva Zámečníková z popáleninového centra Fakultní nemocnice v Ostravě.

Zlepšení, kterého popálená holčička dosáhla, těší i rodinu. Vyrovnat se s následky útoku je přesto obtížné. „Snažíme se zapomenout, ale i když je to pět let, nejde to. Myslím na to přes den i ve snu,“ říká Anna Siváková. Osudná noc podle ní ovlivnila i starší děti, které z útoku vyvázly bez zranění. Jedna z dcer paní Sivákové se rozhodla studovat sociální právní činnost – prý proto, aby mohla pomáhat lidem. „Útok ji hodně zasáhl, tak proto chce jít takovouto cestou,“ dodala matka.

Na příběh zraněné Natálie i na změny, které žhářský útok ve Vítkově přinesl do české justice, zaostří ČT24 společně s právníky a experty ve speciálním vysílání. Sledovat ho můžete ve čtvrtek 17. dubna od 20:05.

Žháři zůstanou za mřížemi dvě desetiletí

Čtveřici žhářů z Vítkova mezi tím potrestaly soudy. Davida Vaculíka a Jaromíra Lukeše poslaly do vězení na 22 let. Václava Cojocaru a Ivo Müllera odsoudily k 20 letům odnětí svobody. O snížení trestů žháři usilovali u odvolacího soudu a podali také dovolání k Nejvyššímu soudu. Vaculík a Lukeš se poté ještě obrátili na Ústavní soud. Stěžovali si, že justice musela čelit tlaku médií a v důsledku toho nebyla dodržena základní ústavní práva odsouzených.

„Námitek je celá řada, jedna z těch hlavních je, že tresty byly exemplární, což považujeme za nezákonné. Stížnost jsme podali v dubnu 2012 a stále čekáme, až Ústavní soud ve věci rozhodne,“ upozornil Petr Kausta, právník odsouzeného Davida Vaculíka.

Mluvčí Ústavního soudu Miroslava Sedláčková ale připomíná: Na vině toho, že verdikt zatím nepadl, je i taktika odsouzených a jejich právníků. Ti totiž obvinili z podjatosti dokonce i předsedu Ústavního soudu Pavla Rychetského. Řešení této námitky celý případ zdrželo. Poté navíc kauza zamířila k mezinárodnímu soudu pro lidská práva do Štrasburku. Nyní proto podle Sedláčkové čeká česká justice na to, jak dopadne kauza tam.

„Jsme rádi, že je ten trest vysoký a byla bych ráda, kdyby takový zůstal, protože my jsme odsouzeni na víc než oni. Hlavně Natálka je odsouzená na celý život. To, co provedli, si musí odpykat,“ uvedla Siváková.

Nehledě na výsledek soudních tahanic žije rodina popálené holčičky v neustálém strachu. Bojí se toho, že by se pět let starý útok mohl kdykoliv opakovat. „Bezpečně se necítíme. To, co se děje kolem nás, jak se (extrémisté) sjíždějí, jak se tu organizují demonstrace, tak si myslím, že rozhodně bezpečno pro nás v České republice není,“ obává se matka popálené Natálie. Že by její obavy mohly být na místě, ukazuje i poslední zpráva Bezpečnostní informační služby. I když v posledních měsících protiromských akcí ubylo, další mohou v problémových regionech vypuknout při sebemenší zámince takřka kdykoliv.

Žhářský útok ve Vítkově pět let poté (zdroj: ČT24)