Soud řeší žalobu na registraci pěti prezidentských kandidátů

Nejvyšší správní soud se bude zabývat třemi podněty ohledně registrace kandidátů do prezidentských voleb. První podala neúspěšná uchazečka Terezie Holovská, která se domáhá zrušení registrace kandidátů, kteří svou nominaci opírají o podpisy poslanců či senátorů – Marka Hilšera, Mirka Topolánka, Jiřího Hynka, Vratislava Kulhánka a Petra Hanniga. Dvě další podání jsou rovněž od nezaregistrovaného kandidáta – Josefa Tomana.

Toman tvrdí, že na vnitro poslal archy se zhruba 75 000 podpisy na podporu své nominace. Ministerstvo přijetí tří balíků od Tomana potvrdilo. Nalezlo v nich prý ale jen tři archy celkem s jedenácti podpisy, zbytek zásilek tvořily nepopsané listy. Toman tvrdí, že archy s podpisy někdo ukradl. Protestuje tak proti tomu, že jej vnitro nepustilo do voleb, protože neměl dost občanských podpisů.

Holovská se u soudu domáhá zrušení registrace pěti adeptů na prezidenta. Namítá, že se někteří zákonodárci podepsali více kandidátům. V podnětu kritizuje vnitro za to, že neočekávaně změnilo výklad zákona. Před posledními volbami prezidenta totiž tvrdilo, že poslanci a senátoři mohou podpořit pouze jednoho kandidáta.

Holovská to pokládá za racionální. Nemá podle ní logiku, aby z parlamentu mohlo díky vícenásobným podpisům snadno vzejít velké množství kandidátů, když občanský kandidát musí nasbírat 50 000 podpisů.

„Je nesporné, že ministerstvo vnitra u příležitosti předchozích prezidentských voleb v roce 2013 zaujalo a zveřejnilo výklad právě opačný od dnešního,“ stojí v návrhu Holovské, který připravila advokátní kancelář někdejšího ministra spravedlnosti Jana Kalvody.

Ministerstvo ale už dříve uvedlo, že každý poslanec či senátor může podpořit více prezidentských kandidátů, protože to ústava ani zákon nezakazují.

Holovská se o kandidaturu také ucházela. Ministerstvo vnitra ale její registraci odmítlo, protože nesplnila zákonné podmínky. Neodevzdala totiž petici s 50 tisíci podpisy občanů, případně podpisy dvaceti poslanců nebo deseti senátorů. Na její listině byl jen jeden podpis občana. 

Soud rozhodne do 14. prosince

Lhůta na podání stížnosti k soudu skončila ve středu 29. listopadu v 16 hodin. Soud do té doby dostal celkem pět podnětů – jeden od Holovské, dvě podání od Tomana, další dva neidentifikované podněty odložil pro „absenci formy a elementárních náležitostí“. Ze zákona má soud lhůtu na rozhodnutí patnáct dní. O podnětech Holovské a Tomana tak bude jasno do 14. prosince.

Ministerstvo vnitra rozhodlo o registraci celkem devíti prezidentských kandidátů, kteří podle něj splnili všechny zákonné podmínky nominace. Jejich připuštění k volbám už podle náměstka ministra vnitra Petra Mlsny zpochybněno být nemůže.

O post tak usiluje Miloš Zeman, Jiří Drahoš, Michal Horáček, Pavel Fischer, Petr Hannig, Marek Hilšer, Jiří Hynek, Vratislav Kulhánek a Mirek Topolánek. Jedenáct uchazečů ministerstvo odmítlo. Vedle Tomana a Holovské nepřijalo přihlášky Petra Blahy, Daniela Felkela, Oldřicha Fialy, Romana Hladíka, Libora Hrančíka, Davida Chadimy, Anny Kašné, Martina Ludačky a Karla Světničky.