ČT znovu rozeznívá benefiční Adventní koncerty. Loni lidé darovali přes osm milionů

Události: ČT opět chystá Adventní koncerty. Charita je před Vánoci v plném proudu (zdroj: ČT24)

Česká televize začíná znovu vysílat tradiční čtveřici adventních koncertů. První se uskuteční v neděli v 17:30, přímý přenos nabídne ČT1. V průběhu pořadu diváci přispívají na charitativní projekty, loni darovali 8,25 milionu korun. Předvánoční sbírka ČT patří k nejstarším projektům tohoto typu a podle moderátora Jana Potměšila jsou lidé stále štědřejší.

„Mám velikou radost, že se každoročně daří vybrat o něco víc a víc peněz. To znamená, že to lidi zajímá, že nejsou lhostejní, že jsou citliví,“ soudí moderátor adventních koncertů ČT.

Před Vánocemi se tradičně rozjíždí řada charitativních akcí. Lidé pomáhají třeba dětem ze sociálně slabých rodin v rámci projektu „Krabice od bot“. Mohou naplnit prázdnou krabici od bot dětskými dárky a donést na sběrné místo. Dárky pak putují dětem z chudých rodin.

V předvánočním období nezapomínají organizace ani na bezdomovce, jimž se sbírkou věnuje už tradičně mimo jiné Armáda spásy.

Charitativní pomoc může putovat i přes hranice, třeba jako v případě populární akce organizace Člověk v tísni „Skutečný dárek“. Zájemci mohou přispět na koupi slepice, oslíka s povozem nebo na měsíc doučování. K dalším projektům patří třeba „Strom splněných přání“, jehož prostřednictvím společnost Dejme dětem šanci plní přání dětí z dětských domovů.

Podobnou myšlenku si osvojil také projekt Ježíškova vnoučata, kdy zas lidé plní přání seniorům, a to ve formě daru, nebo zážitku. „Jsou to skromné věci jako sklenice okurek, papuče, nebo to, co dáváme babičce a dědovi a máme pocit, že to je málo. Ale jsou lidé, kteří nikoho nemají a jim to stačí,“ říká autorka projektu Olga Štrejbarová. Dodává, že klíčový je v těchto případech především fakt, že někdo projevil zájem o osud jiného člověka.