Nejštědřejší lidé světa žijí v Barmě. Češi si v žebříčku polepšili o devět míst

Češi si oproti loňskému roku polepšili, přesto se však nacházejí ve spodní části tabulky World Giving Index, ve kterém se hodnotí štědrost obyvatel z jednotlivých zemí světa. Konkrétně se v žebříčku 140 zemí umístili na 121. příčce, čímž oproti loňskému roku postoupili o devět míst. Nejštědřejší lidé na světě jsou z Barmy.

Britská Nadace charitativní pomoci (Charities Aid Foundation, CAF) index sestavuje již od roku 2010. Podle toho, kolik času lidé stráví dobrovolnictvím, kolik peněz darují charitě a jak moc jsou ochotni pomoci cizincům v nesnázích, každoročně sestavuje žebříček nejštědřejších států světa.

Britská nadace se ve své studii štědrosti zaměřuje taky na porovnání kontinentů mezi sebou a zlepšení či zhoršení situace v jednotlivých zemích. „Jedním z nejzajímavějších zjištění je to, že největší zlepšení jsme zjistili u rozvojových zemí, jako je Kosovo a Turkmenistán,“ řekl pro CNN mediální ředitel CAF Simon Ward.

Žebříček už třetím rokem po sobě ovládla Barma. Štědrost tamějších obyvatel je zapříčiněna velmi silnou budhistickou tradicí. Lidé zde věří, že se díky dobrým skutkům budou mít v příštím životě lépe.

Obyvatelé Barmy své peníze a jídlo většinou věnují mnichům, v poslední době se však podle BBC rozmohlo darování hmotných darů a finančních prostředků sirotčincům. Podle průzkumu, který prováděl Expat Insider 2015, se Barma také stala nejpřátelštější zemí světa.

obrázek
Zdroj: ČT24

V závěsu za Barmou se drží Spojené státy americké, jejichž štědrost se na rozdíl od státu v jihovýchodní Asii neodvíjí od náboženských tradic. Do první pětky se rovněž vešla i Srí Lanka, ve které panuje obdobná náboženská situace jako v Barmě. Na opačném konci žebříčku World Giving Indexu se objevila Čína, Řecko nebo Jemen.

  • Nejvíce peněz potřebným loni přispěly firmy: skoro 3,5 miliardy korun.
  • Individuální dárci přispěli částkou přesahující 1,5 miliardy.
  • Spolu s veřejnými sbírkami a penězi, které přidaly nadace a fondy, se tak loni vybralo 6,8 miliardy.
  • Mezi oblíbené formy patří dárcovské SMS. Za posledních pět let jich poslali Češi bezmála 6 milionů. Jen loni jich bylo skoro 1,25 milionu a díky nim se na charitu vybralo skoro 35 milionů korun.