Lidé bez domova dostávají o Vánocích potravinové balíčky, polévku i řízky

Místo drahých dárků dostávají ti nejpotřebnější o Vánocích nejčastěji jídlo. Pro řadu z nich je teplý oběd a maso vzácností. Tisíce lidí v nouzi na jihu Moravy dostávají v těchto dnech teplou polévku, potravinové balíčky a teplý čaj. Například znojemská charita servírovala k obědu lidem bez domova řízek a brambory.

Sváteční stůl, cukroví a řízky z nedaleké restaurace. Oběd byl pro lidi bez domova ve Znojmě vylepšením každodenní polévky, kterou pracovníci charity rozdávají v zimních měsících. Chodí si pro ni přes dvacet lidí a charita teď hledá vhodné prostory, aby v příštích letech mohla servírovat jídlo uvnitř v teple. „Polévku pro lidi bez domova financujeme z Tříkrálové sbírky. Jsme rádi, že ty prostředky máme. Za rok to stojí pětatřicet tisíc korun,“ říká ředitel Oblastní charity Znojmo Evžen Adámek.

Mezi hosty, pro které charita oběd chystala, byl i pan Pavel, který žije už víc než šest let na ulici a teplé jídlo nemá často. „Tak třeba nějakou tu kávu, čaj, horkou polívku, to jo. Ale takový jako sváteční jídlo, to si dám málokdy,“ říká Pavel. Aby neodcházeli s prázdnou, dostali hosté charity  balíček s jídlem i na cestu.

Na med a marmeládu senioři často nemají peníze

Vánoce dnes s předstihem slavili i klienti charitního chráněného bydlení v Brně. V jejich balíčcích byly také potraviny. Hlavně ty, na které seniorům často nezbývají peníze. Třeba med nebo marmelády. „Mně se ten balíček moc líbí, protože nemusím moc nakupovat, stačí jen dokoupit pečivo nebo něco takového. A hlavně díky takovému balíku člověk ušetří spoustu peněz,“ říká klientka chráněného bydlení Miluše Hlavicová. Pohoštění chystá i brněnská Armáda spásy. Přímo na Štědrý den si tam bude moci oběd dát zhruba dvě stě lidí bez domova.

Brňané byli letos štědří

Dárek dostanou i děti bez rodičů. Brňané byli letos štědří a do kasičky na Náměstí Svobody přispěli částkou přesahující čtyři sta tisíc korun. Pokladnička patří Červenému kříži a pod vánočním stromem je každý rok od začátku adventu. Vybrané peníze jdou přesně v duchu tradice, kterou v roce 1924 založil Rudolf Těsnohlídek. „Část peněz jde na sdružení SOS dětských vesniček, pro děti z dětského domova Dagmar, potom jsou to děti i z dalších dětských domovů a přispějeme i na ozdravné pobyty,“ říká ředitelka Červeného kříže Brno Ivana Holásková.