Promiňte, mysleli jsme, že vaše trvalá stavba je dočasná

Praha – Vláda premiéra Petra Nečase (ODS) má podporu podnikání jako jednu z priorit. Jednotlivé části státní správy ale s tímto cílem nakládají po svém. Na vlastní kůži to pocítili bratři Petr a Pavel Bratránkovi z Táborska. S posvěcením úřadů si postavili živnost vedle budoucí dálnice. Teď se ale dozvěděli, že jejich investice má padnout za oběť chaosu mezi úředníky, kteří je odřízli od světa a zničili tak jejich podnikání. Jak zjistila Markéta Dobiášová z Reportérů ČT, bratři chybou úřadů přijdou o miliony, nikdo se s nimi však nebaví.

Bratři Bratránkovi vlastní nedaleko Tábora u silnice motocentrum, pneuservis a plynovou čerpací stanici. Podnikají tam déle než deset let. Jejich firma ale brzy skončí – Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) totiž silnici přestavuje na dálnici D3 a s odbočkou k nemovitostem Bratránků nepočítá. Nesplňuje prý normy dálničního sjezdu, a proto musí být zrušena. Jedná se přitom o jedinou přístupovou cestu do jejich areálu.

„V okamžiku, kdy tady natáhnou svodidlo, což čekáme každým dnem, tak se nedostaneme my ani naši zákazníci do naší provozovny. Tím pádem jsme kompletně vyřízení,“ zoufá si Petr Bratránek.

Ministerstvo dopravy už vydalo stavební povolení k dálnici, které odbočku k Bratránkům ruší. Ti přitom své nemovitosti včetně přístupové cesty mají dávno řádně zkolaudovány. Zároveň se stavebním povolením dostali záruku, že mohou jezdit po této cestě natrvalo.

Když se bratři pokusili dovolat u státu pomoci, rozběhl se tradiční úřednický kolotoč a přehazování odpovědnosti mezi jednotlivými úřady. Absurdní situaci podle ministerstva dopravy zavinil stavební úřad v Táboře, který zkolaudoval jejich stavby a připojení k silnici na dobu neurčitou.

Podle současné vedoucí stavebního úřadu, která si nepřála vystupovat před kamerou, bylo ale ŘSD od začátku účastníkem řízení a proti stavbě a vedení příjezdové cesty nemělo námitky.

To ŘSD se zase odvolává slovy mluvčí Martiny Vápeníkové na rozhodnutí správního orgánu, kterým je ministerstvo dopravy. Byrokratický kruh se tak uzavírá a bratři Bratránkovi jsou opět na začátku.

Sousední benzinka se dočkala odškodnění

ŘSD i ministerstvo dopravy nyní tvrdí, že příjezdová cesta k motocentru bratří Bratránků je už od roku 1995 cestou dočasnou – do doby výstavby dálnice D3. A protože ta se už staví, může teď cestu ŘSD zrušit. Ředitelství je zároveň přesvědčeno, že na dočasnost trvání přístupové cesty nebylo třeba poukazovat. O tom, že se může při výstavbě dálnice zrušit, prý museli vědět sami Bratránkovi.

Chybou úředníků přijdou o miliony a své podnikání (zdroj: ČT24)

V dokumentu z roku 1995 se skutečně píše, že přístupová cesta je stavbou dočasnou do doby výstavby dálnice D3. Problém je ale v tom, že resort dopravy ho poslal projektové firmě Datatechnik, o které Bratránkovi tvrdí, že ji neznají. Ani dokument, na kterém je jméno jejich firmy připsáno propiskou, údajně nikdy neviděli.

Ve stejné situaci, jako jsou dnes Bratránkovi, byla i čerpací stanice, která s nimi sousedila. ŘSD ji potřebovalo ze silnice odpojit a argumentovalo dočasností přístupové cesty. Na rozdíl od případu bratří Bratránků ale firmu provozující benzinovou pumpu stát odškodnil padesáti miliony. Jak vysvětlují úřady rozdíl v jednání s oběma firmami? Dozvíte se v reportáži Markéty Dobiášové.