Prospěch protonového ozařování se přeceňuje, tvrdí profesor Vorlíček

Praha – Jednoznačný prospěch by protonová terapie přinesla v České republice maximálně několika stům pacientů ročně. Jde ale jen o část onkologických pacientů, protonová léčba pro všechny by vysála všechny peníze na onkologickou léčbu. Řekl to v Otázkách Václava Moravce (OVM) předseda České onkologické společnosti profesor Jiří Vorlíček. Neexistuje podle něj ani dostatek studií, které by potvrzovaly užitek protonové léčby.

„Já jsem na toto téma hovořil i s šéfem radiologické evropské společnosti, který mi potvrdil, že nevidí takový benefit, jak se obecně říká, a že budeme muset počkat na studie,“ řekl profesor Vorlíček. Není ani z odborného ani finančního hlediska možné, aby všichni pacienti byli ozářeni protony, dodal předseda českých onkologů.

VZP dohodla s protonovým pracovištěm v německém Mnichově smlouvu, která pro pojišťovnu s nabídkou paušálního poplatku za léčbu onkologických pacientů představuje levnější variantu. Kdyby podle profesora Vorlíčka pražské centrum srovnalo cenu, nepochybně by se ozařovalo protony tam. Předseda VZP Zdeněk Kabátek zmínil, že podle dosavadních případů úhrada v německém protonovém centru je až o polovinu nižší než u českého.

Předseda České onkologické společnosti profesor Jiří Vorlíček
Zdroj: ČT24

Jádrem sporu je smlouva z roku 2006

Spor o Protonové centrum se rozhořel poté, co VZP odmítla plnit problematickou smlouvu z roku 2006, která soukromé instituci garantuje miliardu korun ročně. Uzavřel ji tehdejší nucený správce VZP a zároveň náměstek tehdejšího ministra zdravotnictví Davida Ratha Antonín Pečenka. Klinika pro léčbu rakoviny a největší zdravotní pojišťovna v zemi na sebe už podávají i žaloby.

Ředitel VZP Zdeněk Kabátek:

„VZP neuznává platnost údajné smlouvy o smlouvě budoucí… Jednoznačně trváme na tom, že závazek, který z ní vyplývá, je naprosto irelevantní.“

VZP v současnosti hradí léčbu v Protonovém centru případ od případu. Podle ministerstva zdravotnictví je léčba pětkrát dražší než běžné ozařování a výsledky přitom nejsou prokazatelně lepší. Centrum začalo sbírat podpisy pod petici žádající, aby léčba v soukromém Protonovém centru spadala pod zdravotní pojištění. Koncem dubna už na ní bylo 120 tisíc podpisů.

OVM o Protonovém centru (zdroj: ČT24)