Odpočítávání začalo. Kandidáti na prezidenta mají pět dní na zřízení transparentních účtů

Ve sbírce zákonů vyšlo rozhodnutí předsedy Senátu o vyhlášení volby prezidenta republiky. Formálně tak také odstartovala volební kampaň. Zájemci o Hrad by si proto měli do pěti dnů zřídit transparentní účet a oznámit to Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí (ÚDHPSH).

Povinnost mít transparentní účet a oznámit to dozorovému úřadu ukládá kandidátům zákon. Veškeré výdaje na kampaň by od nynějška měli hradit pouze z něj. Maximálně přitom mohou před prvním kolem voleb utratit 40 milionů korun. Kandidáti, kteří postoupí do druhého kola, mohou přidat dalších 10 milionů korun.

Termín prezidentských voleb oznámil předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) minulý týden, první kolo se bude konat 12. a 13. ledna příštího roku, případné druhé kolo o dva týdny později. Termín na podání přihlášky do voleb ministerstvu vnitra potom je do 7. listopadu.

O znovuzvolení se bude ve volbách ucházet současná hlava státu Miloš Zeman, který již má dostatek podpisů občanů, aby skutečně mohl kandidovat. Zájem o prezidentský post ohlásili také bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš a textař Michal Horáček, kteří rovněž již oznámili, že disponují více než 50 tisíci podpisy nutnými pro občanskou nominaci.

O získání dostatečného počtu podpisů – anebo o podporu zákonodárců – usilují i další potenciální kandidáti. Zteč na Hrad plánují také lékař a aktivista Marek Hilšer, hudebník Petr Hannig, podnikatel Igor Sládek nebo bývalý šéf kabinetu Jiřího Rusnoka Karel Štogl, někdejší šéf mladoboleslavské automobilky Škoda Auto Vratislav Kulhánek nebo prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek. Účast ve volbách zvažuje také teplický primátor a senátor Jaroslav Kubera (ODS).