Hudebník Hannig oznámil kandidaturu na prezidenta. Chce navázat na Zemana

Hudebník, producent a předseda strany Rozumní Petr Hannig oznámil kandidaturu na post prezidenta. Na tiskové konferenci řekl, že chce navazovat na politiku Miloše Zemana, voličům však hodlá nabídnout jinou formu chování. Hannigovu kandidaturu podpořila také krajně pravicová strana Národní demokracie Adama B. Bartoše.

„Můj souhlas s kandidaturou byl dán tím, že další oficiální kandidáti jsou zcela odlišné politické orientace než současný prezident. Kdyby prezident Zeman z jakéhokoli důvodu nekandidoval, současná politika hlavy státu by nebyla zachována,“ řekl Hannig k rozhodnutí ucházet se o funkci hlavy státu.

Jednasedmdesátiletý hudebník se o vstup do politiky pokoušel už několikrát. Založil Stranu zdravého rozumu, která nyní působí pod názvem Rozumní, a od roku 2002 pravidelně kandiduje ve volbách do sněmovny či Senátu.

Loni při kandidatuře do Senátu v Praze 11 získal 2,3 procenta hlasů, jeho strana ve sněmovních volbách v roce 2013 získala 0,3 procenta hlasů. Před pěti lety Hannig na prezidenta nekandidoval.

Zeman chce příští rok prezidentskou funkci obhajovat. Jeho vyzyvateli jsou například textař a podnikatel Michal Horáček, bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš, bývalý šéf automobilky Škoda Auto Vratislav Kulhánek, lékař Marek Hilšer, podnikatel Igor Sládek nebo bývalý šéf kabinetu Jiřího Rusnoka Karel Štogl. 

Zpěvák, skladatel, producent, hudební vydavatel a politik se narodil 20. ledna 1946 v Ústí nad Labem. Vyučil se uměleckým kovářem, poté vystudoval konzervatoř a později kompozici na HAMU v Praze.

V 80. letech patřil k vlivným postavám populární hudby, mimo jiné objevil Lucii Bílou. Do roku 1989 působil jako hudební dramaturg v Československém rozhlasu. Od 90. let podniká.

V roce 2002 založil Stranu zdravého rozumu, která později začala spolupracovat se stranou Jany Bobošíkové a přejmenovala se na Suverenita – Strana zdravého rozumu. V roce 2010 nesla několik měsíců název Suverenita – blok Jany Bobošíkové, strana zdravého rozumu. Nyní strana působí pod názvem Rozumní.

Lídr evropské kandidátky Zdravého rozumu Petr Hannig
Zdroj: ČT24