Druhá přímá volba prezidenta odstartuje 12. ledna 2018

Události: Začíná období voleb (zdroj: ČT24)

První kolo prezidentských voleb vyhlásil předseda Senátu Milan Štěch na 12. a 13. ledna příštího roku. Protože se blíží konec volebního období současné hlavy státu, musejí se volby uskutečnit počátkem příštího roku.

Náležitosti prezidentské kandidatury
Zdroj: ČT24

„Volbu prezidenta republiky vyhlašuji na dny 12. ledna, sobotu 13. ledna 2018. Rozhodnutí  jsem učinil dříve než při první volbě před pěti lety, a to z toho důvodu, že mnoho kandidátů je již v současnosti známo, kampaň běží,“ sdělil předseda Senátu. Případné druhé kolo by se mělo uskutečnit o 14 dní později.

Předseda Senátu Milan Štěch oznámil termín voleb brzy také proto, aby dal dostatečný prostor kontrolní činnosti nového Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí. „My se budeme muset zajímat o to, zda mají jednotliví kandidáti vytvořené transparentní účty, přes které budou kampaň financovat,“ uvedl člen úřadu Tomáš Hudeček.

Termín, který Štěch zvolil, navíc ani v jednom kole nezasahuje do jarních či pololetních prázdnin. Až se termín zveřejní ve Sbírce zákonů, budou mít uchazeči pět dní na to, aby si založili transparentní účet.

„Je plným právem předsedy Senátu Parlamentu České republiky tento termín vyhlásit. A tady připomínám, že i pan prezident, který má právo a povinnost vyhlašovat termín voleb do Poslanecké sněmovny, také s předstihem tento termín vyhlásil. Takže v tomto směru není žádný rozpor, my plně respektujeme a budeme respektovat toto rozhodnutí,“ uvedl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Události, komentáře: Úřad pro dohled nad stranami může začít kontrolovat Zemanovu kampaň (zdroj: ČT24)

Kandidátní listiny pro volbu prezidenta musí týmy dodat ministerstvu vnitra nejpozději do 7. listopadu. Ministerstvo pak všechny předložené petiční listiny ověří. Až poté, 24. listopadu, se z prezidentských aspirantů stanou skuteční kandidáti.

Z dvaceti zájemců mají dostatek podpisů tři kandidáti

Počty nasbíraných podpisů tří prezidentských kandidátů
Zdroj: ČT24

Uchazeči o Hrad uvítali rozhodnutí vyhlásit termín už nyní. Potřebných padesát tisíc podpisů pro občanskou nominaci už oznámil textař a podnikatel Michal Horáček, který podle posledních informací nasbíral 70 tisíc podpisů.

Současný prezident Miloš Zeman jich má okolo šedesáti tisíc a bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš se pochlubil osmdesáti tisíci nasbíraných podpisů. Senátor a primátor Teplic Jaroslav Kubera (ODS) má přislíbenu podporu 19 senátorů, ke kandidatuře by mu přitom stačila podpora 10 z nich. O své kandidatuře se ale Kubera bude ještě rozhodovat.

Nevím o tom, že by někdo v sociálnídemokracii měl zájem kandidovat na prezidenta, nebo že by někdo měl zájem o podporu ze strany sociální demokracie.
Bohuslav Sobotka
Další zájemci o prezidentskou kandidaturu a jejich podpora v srpnu 2017
Zdroj: ČT24

Zájem zapojit se do klání o post hlavy státu ohlásilo zhruba dvacet lidí, mezi nimi například i bývalý šéf mladoboleslavské automobilky Vratislav Kulhánek za ODA nebo nejnověji šéf Asociace obranného průmyslu Jiří Hynek za Realisty.

Politik Miroslav Sládek pro ČT potvrdil, že dosud nashromáždil 30 tisíc podpisů. Lékař a aktivista Marek Hilšer jich má asi 15 tisíc.

Prezidenta budeme volit 12. a 13. ledna. Štěch oznámil termín s předstihem (zdroj: ČT24)

Drahoš a Horáček jsou uprostřed kampaně

Současná hlava státu už se nechala slyšet, že žádnou kampaň nepovede - a případné zřízení transparentního účtu zatím nekomentuje. Naopak Drahoš i Horáček už dary od podporovatelů evidují a do čtyřicetimilionového limitu hodlají započítat všechny prostředky - včetně těch dosud využitých.

„My jsme ve fázi kontaktní kampaně. Na strategii kampaně nic měnit nebudeme,“ uvedl Drahoš.

Štěch vyhlásil termín dříve, kampaň podle něj už běží (zdroj: ČT24)

Posun termínu nevadí ani Horáčkovi. „Mám transparentní účet a všechny další náležitosti, které zákon vyžaduje. Svou registraci k úřadu jsem poslal několik minut po vyhlášení volby,“ prohlásil Horáček.

Prezidentské volby se musejí podle zákona uskutečnit tak, aby se jejich první kolo konalo ve lhůtě od 60 dnů před koncem volebního období úřadujícího prezidenta. Případné druhé kolo musí být ale nejpozději 30 dnů před uplynutím tohoto limitu. Miloš Zeman se úřadu ujal 8. března 2013.