Sídliště prokouknou. Paneláky už hezčí jsou, ostatní je ale v rukách radnic

UDÁLOSTI: Za revitalizaci sídliště na Černém Mostě chce metropole utratit 300 milionů korun (zdroj: ČT24)

V paneláku žije v Česku přibližně každý třetí člověk, v Praze dokonce téměř polovina obyvatel. Zatímco rekonstrukce jader a zateplení učinily z panelových domů o něco příjemnější místo k životu oproti původním papundeklovým bytům, péče o okolí paneláků často není tak dobrá. Města se to nyní pokoušejí změnit, chystají revitalizaci veřejných prostranství na sídlištích či zlepšení podmínek pro pěší.

Říkávalo se jim králíkárny. Dnes ale mnoho paneláků v českých městech prokouklo. I když ne každý ocení, že se z uniformně šedých sídlišť stala sídliště duhová, uvnitř se žije nepochybně kvalitněji. „To, co bývalo dříve označováno za králíkárny, dnes už vypadá lépe. Neříkám, že je to ideál,“ charakterizoval současné panelákové bydlení generální sekretář Asociace realitních kanceláří Jan Borůvka.

Údržbu a opravy ale nepotřebují jen domy samotné. Totéž platí o prostoru mezi nimi. Jenomže na ulicích už je situace podstatně horší. „Chodníky jsou různě propadlé, jsou zarostlé travou,“ poukázal, jak vypadá okolí jeho domu, Viktor Šíma, který žije 27 let na sídlišti v Praze 9.

  • V panelovém domě žije v Česku každý třetí člověk.
  • V Praze je podíl „panelákových“ obyvatel ještě vyšší. Podle IPR v nich žije 470 tisíc lidí.

Zušlechtit veřejná prostranství – nebo je přinejmenším vrátit do původního stavu – to je úkol především pro radnice. Některé nyní slibují, že se ho opravdu ujmou. Pražský Institut plánování a rozvoje již připravuje úpravy sídliště na Černém Mostě v okolí základní školy. „Povrchy, zeleň, konfigurace parkování, chtěli bychom také cílit na zlepšení pěší prostupnosti sídliště,“ shrnul plánované změny autor projektu Milan Brlík. Revitalizace Černého Mostu přijde zhruba na 300 milionů korun.

Černým Mostem by to nemělo skončit, spíše naopak. Která pražská sídliště se dočkají revitalizace po něm, ale ještě není zřejmé. „Další sídliště budeme vybírat podle toho, jaký bude zájem městských částí a jakou náladu tam má obyvatelstvo,“ plánuje náměstkyně primátorky pro územní rozvoj Petra Kolínská (Zelení/Trojkoalice).

Praha není jediným městem, které chce sídliště zušlechtit. V Ústí nad Labem letos magistrát zaplatil obnovu centrálního parku na sídlišti Severní terasa. Přibyly v něm lavičky nebo třeba dětské lanové centrum. Do vylepšení prostoru mezi paneláky investovalo letos i Brno a další města, během roku šly na podobné rekonstrukce stovky milionů korun.