Sídliště jako lepší adresa. Ministerstvo vyčlení na jejich modernizaci půl miliardy

Víc než půl miliardy chce Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) půjčit obcím na revitalizaci sídlišť. Tu by mohly čerpat ze Státního fondu rozvoje bydlení. Opatření má zajistit rychlejší modernizaci sídlišť, kterým podle resortu „chybí život“ a odchází z nich mladí lidé.

Podle Ministerstva pro místní rozvoj nemají obce v současnosti dost peněz na výraznější úpravy okolí sídlišť. Ročně dostává resort desítky žádostí o dotace, vyhovět však může jenom třetině.

Podfinancování přitom podle resortu vede k postupnému vylidňování těchto obydlí, které se můžou časem změnit na „zdevastované vyloučené lokality“. Zejména kvůli odchodu mladých a dobře zajištěných lidí. „Sociální profil obyvatel se trvale snižuje a vzniká nebezpečí, že i střední vrstvy obyvatel se budou snažit sídliště opustit,“ uvedla mluvčí resortu Veronika Vároši.

Problém s nedostatkem peněz chce ministerstvo řešit poskytováním zvýhodněných půjček. Podle návrhu, který teď resort předložil ke schválení vládě, by si obce mohly během následujících pěti let dohromady půjčit až 550 milionů korun. Peníze by šly ze Státního fondu rozvoje bydlení, který dnes obcím nabízí například půjčky na modernizaci bytů a rodinných domů. O první půjčky by mohly obce žádat už příští rok.

Události: Nejvyšší český panelák se dočkal opravy (zdroj: ČT24)

Možnost zvýhodněné půjčky by ocenily například v Bechyni v jižních Čechách. „Výhodná půjčka by nám určitě pomohla. Upravujeme teď sídliště Na Libuši, které tu stojí už od 50. let. Každý rok pracujeme na jednom vnitrobloku, stavíme hřiště, parkovací místa, lavičky,“ řekl místostarosta obce Jiří Rejlek, podle kterého nemá obec na rychlejší opravu peníze.

Právě rozdělování regenerace sídlišť na několik etap je podle MMR neefektivní. Nepomáhá tomu ani současné nastavení dotací, kdy můžou obce dostat na jeden projekt nejvýše 4 miliony korun.

Úprava jednoho sídliště přitom vyjde průměrně na 10 milionů, u větších projektů i na desetinásobek. Například na regeneraci pardubického sídliště Polabiny dalo město 150 milionů. Díky půjčce by se tak mohly obce pustit do větších projektů.