Opilý stevard a obří zpoždění. Letadlo Travel Service z Korfu odletělo místo v noci až ráno

Déle než pět hodin čekali v noci na úterý cestující na let Travel Service, který je měl dopravit z Korfu do Brna. Podle zjištění ČT způsobila zdržení opilost člena posádky. Mluvčí Travel Service uvedla, že firma vedoucího kabiny vyhodila a připravuje na něj trestní oznámení.

Návrat turistů z Korfu do Brna měl proběhnout uprostřed noci – odlet před jednou východoevropského letního času, přílet před druhou středoevropského letního času. Místo toho letěli až po šesté ráno. Mluvčí Travel Sevice Vladimíra Dufková potvrdila informace od cestujících, že příčinou obřího zpoždění byla opilost jednoho člena posádky.

„Před plánovaným odletem linky QS1417 byl velitel letadla upozorněn dalším členem posádky na nestandardní chování jednoho ze stevardů. V souladu s přísnými interními pravidly zajistil provedení zkoušky na alkohol u všech členů posádky. Potvrdila se u tohoto člena, u dalších byla negativní,“ uvedla mluvčí. Dodala, že šlo „o fatální selhání jednotlivce“, které bylo „důvodem k okamžitému zrušení pracovního poměru“. Travel Service připravuje na svého, nyní již bývalého zaměstnance trestní oznámení.

„Prostě se tam zavřeli a my nevěděli, co se děje“

Podle cestujících byl ze stevarda alkohol cítit a choval se zmateně, nebyl ovšem jediný. „Letuška oznámila, že letíme z Burgasu do Brna místo z Korfu, jako by nebyla schopná dopovědět větu, byla taková úplně rozhozená. Pak nastoupil ten druhý člověk, ten, který byl viditelně opilý. Ten řekl nejdřív Burgas, pak se opravil, že z Heraklionu,“ popsala jedna z cestujících. Dodala, že se potom stevard na dvacet minut zavřel v kabině s pilotem. „Prostě se tam zavřeli a my nevěděli, co se děje,“ uvedla.

Pro Travel Service nejde o první takový problém v tomto roce. Již v lednu měl potíže kvůli alkoholu pilot, který u společnosti létal. Šlo o člena posádky letadla pronajatého v té době do Kanady. I tehdy řekla mluvčí Dufková serveru iDnes.cz, že šlo o selhání jednotlivce. „V historii společnosti jde o naprosto ojedinělý případ,“ uvedla tehdy.

Náročná letní sezona: Letadlo na trávě i devět hodin zpoždění

Problémy jiného rázu zažilo několik stovek cestujících na linkách Travel Service resp. dceřiných Smartwings během léta. V polovině července v bulharském Burgasu sjelo z dráhy letadlo, které měla společnost pronajaté. Incident skončil bez zranění.

O několik dnů později se pak musel dopravce vyrovnat s následky zemětřesení na ostrově Kos. Kvůli dočasnému uzavření letiště přepravil cestující na dvou letech do Česka s výrazným zpožděním – do Brna přiletěli s dvouapůlhodinovým zdržením, let do Prahy měl zpoždění přes devět hodin.

Na počátku srpna byl potom na letu Travel Service (resp. Smartwings) z Bratislavy do Burgasu před přistáním signalizován požár podvozku. Po bezpečném přistání ale na letadle – které měl Travel Service pronajaté na letní sezonu, podobně jako v případě předchozího burgaského incidentu – žádné známky ohně nebo kouře nebyly patrné.