Pilot Travel Service se opilý chystal odletět s boeingem, tvrdí kanadští policisté

Policie v Kanadě zatkla pilota slovenské národnosti kvůli známkám opilosti. Stroj typu Boeing 737 měl zamířit z Calgary do mexického Cancunu. Po zásahu posádky byl muž před startem vyveden - podle vyšetřovatelů zřejmě v kokpitu krátce omdlel. Jak uvedl server iDNES.cz, pilot je zaměstnancem českého dopravce Travel Service, který na zimu kanadské firmě půjčuje lidi i stroje.

Sedmatřicetiletý Miroslav G. se podle policie „choval nestandardně, a to těsně předtím, než ztratil v kokpitu vědomí“. V letadle bylo údajně celkem 99 pasažérů a šest členů posádky.

Zpravodajský server iDNES.cz citoval mluvčí Travel Service Vladimíru Dufkovou, která označila případ jako selhání jednotlivce: „Takové chování pilota je zcela nepřípustné, v rozporu s přísnými pravidly a normami naší společnosti a je důvodem pro okamžité zrušení pracovního poměru. Bezpečnost je a bude naší hlavní prioritou. V historii společnosti jde o naprosto ojedinělý případ.“

Policie už muže obvinila z pokusu pilotovat letadlo pod vlivem alkoholu. „Prvotní testy ukázaly, že byl skutečně pod vlivem omamných látek,“ zmínili vyšetřovatelé.

Nízkorozpočtová společnost Sunwing už se v oficiálním vyjádření na sítích za svého pilota omluvila a ocenila profesionální přístup zbytku posádky. Letadlo podle firmy odstartovalo krátce poté s jiným pilotem.

Travel Service je největší českou leteckou společností, provozuje pravidelné linky pod obchodní značkou SmartWings, charterové lety a privátní lety kategorie Business Jet.