K městské policii už od 18 let. Na zbraň si ale mladí strážníci tři roky počkají

Události: Od příštího roku nižší věková hranice (zdroj: ČT24)

Městská či obecní policie bude moci od příštího roku přijímat už osmnáctileté uchazeče. Podmínka maturitního vzdělání ale zůstane a například se zbraní budou moci strážníci sloužit až od jedenadvaceti let. Města si od změny slibují, že přiláká nové zájemce.

Městská policie se v řadě českých měst potýká s nedostatkem strážníků. V Praze jich například chybí 280, v Brně 55 a v Ostravě kolem 23. Nové zájemce by nyní mohlo přilákat posunutí věkové hranice pro vstup k městské či obecní polici.

Dosud musí být uchazeči 21 let, nově by stačilo o tři roky méně. Stejně je to například u státní policie nebo vojáků z povolání. Podmínkou pro přijetí ale zůstává maturita a splnění dalších požadavků, jako jsou fyzické zkoušky nebo psychotesty.

„Musel jsem nejprve absolvovat tříměsíční rekvalifikační kurz, ve kterém jsme museli prokázat znalost zákonů, a také práci s donucovacími prostředky,“ řekl ČT strážník z Frýdku-Místku Petr Baláš.

Jediné, co mladý strážník při nástupu do služby nedostane, bude zbraň. Na tu si počká až do 21 let. Dříve ani podle zákona zbraň k výkonu povolání nosit nemůže.