Ministerstvo financí hraje neférovou hru, tvrdí lidovci a pohrozili neschválením rozpočtu

Události: Lidovci hrozí, že nepodpoří rozpočet (zdroj: ČT24)

Lidovečtí ministři hrozí, že nepodpoří rozpočet na rok 2018. Vadí jim především styl vyjednávání o tomto zákonu. Ministerstvo financí podle nich schválně v prvních verzích rozpočtu navrhuje resortům nižší částky, aby se pak mohlo pochlubit, že jim přidalo.

Prioritami ministerstva zemědělství je boj se suchem, podpora zemědělců, ochrana spotřebitelů a investice z evropských dotačních programů. Podle šéfa resortu je ale část projektů ohrožena. První verze rozpočtu totiž počítá s částkou o šest miliard nižší než letos.

„To je ta neférová hra, kterou s námi ministerstvo financí hraje každý rok. Přijde a skutečný rozpočet v plánu na příští rok poníží o x miliard. A potom milostivě říká, že přidali a dohodli jsme se,“ popisuje ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

První verze rozpočtu počítá pro rok 2018 s nižší částkou pro ministerstvo zemědělství než letos
Zdroj: ČT24/Ministerstvo zemědělství

Koaličním partnerům vzkazuje, že pokud nebude dost peněz na zemědělství, lidovci rozpočet ve vládě ani ve sněmovně nepodpoří. „Pokud mají lidovci podpořit v rámci koalice tento rozpočet, tak já jednoznačně trvám na tom, aby rozpočet ministerstva zemědělství byl na stejné úrovni jako letos,“ upozorňuje Jurečka.

Podporu má postoj i u předsedy strany. „Je vyloučeno, aby ministerstvo zemědělství mělo menší finanční prostředky, než mělo tento rok,“ potvrzuje vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

„Jednání teprve budou probíhat, takže vzkazovat potopení rozpočtu nedává vůbec žádný smysl,“ oponuje ministr financí Ivan Pilný (ANO). Rozpočet na příští rok předloží do sněmovny ještě současná vláda. Schvalovat ho ale budou až nově zvolení poslanci.

Peníze navíc chce Štech i Stropnický

Na ministerstvu financí budou od pondělí pokračovat tradiční vyjednávání o rozpočtu na příští rok. Jako první tam zamíří ministr školství.

Chce hlavně peníze na výrazný růst platů pro učitele, ke kterému se zavázala celá vláda. „V úhrnu by to znamenalo zvýšení asi o 11 miliard korun,“ uvedl ministr školství Stanislav Štech (nestr. za ČSSD). Dále požaduje i pět miliard na vysoké školy.

O stejnou částku má už teď navíc obrana, stačit to ale nebude. Vláda totiž slíbila, že v roce 2020 bude dávat na obranu 1,4 procenta HDP. „Musíme zabojovat o větší nárůst, než je zatím plánovaných plus pět (miliard),“ řekl ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

Požadavky ministrů také určí, kolik zbude peněz na růst platů. Premiér se totiž s ministrem financí dohodli na tom, že s rozhodnutím počkají až po kolečku, které právě absolvuje ministr financí.

Opozice návrh rozpočtu kritizuje

„Tento rozpočet je obžalobou neodpovědné politiky vlády. Ta zazávazkovala takové peníze na mandatorní výdaje, že už nemá dostatek prostředků na skutečné rozvojové aktivity pro budoucnost,“ upozorňuje předseda TOP 09 a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek.

„Chyběla základní debata nad rozpočtem jako takovým, zda v době ekonomického růstu má vláda navrhovat schodek 50 miliard. Já si myslím, že nemá,“ říká ekonomický expert ODS Jan Skopeček.