Sobotka znovu bilancuje s ministry: Jurečku pochválil za boj se suchem

Brífink po skončení bilanční schůzky s ministrem zemědělství (zdroj: ČT24)

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) zahájil poslední kolečko bilančních schůzek se svými ministry. Jako první přišel na řadu ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Toho premiér pochválil za vytváření plánů a dotačních programů na boj proti suchu. Je také rád za program zemědělských diplomatů a za přijetí novel vinařského zákona a zákona o potravinách.

Naopak už se do voleb nestihne přijmout zákon, který by zaručil nezcizitelnost státních lesů, a zákon na vytvoření lesnicko-dřevařského fondu. Oba přitom byly v programovém prohlášení vlády.

Marketingový lesnický a dřevařský fond měl začít fungovat od příštího roku a měl pomoci ke snížení vývozu surového dříví z Česka. Povinné odvody by podle novely měli platit majitelé lesů a zpracovatelé dřeva. 

Následky sucha má zmírnit 12 dotačních opatření

Jurečkovo ministerstvo naopak zvládlo připravit a zákonodárci mu schválili 12 novel zákonů. Stát také za působení současného ministra přijal 56 nařízení a 65 vyhlášek z ministerské dílny.

Sobotka pochválil Jurečku za boj se suchem (zdroj: ČT24)

Konkrétně na omezení dopadů sucha sestavilo ministerstvo zemědělství soubor 12 dotačních opatření: patří mezi ně podpora výsadby melioračních a zpevňujících dřevin, rozvoje závlah a kanalizací nebo odstraňování nánosů z nádrží.

Na závlahy dalo ministerstvo loni 133 milionů korun, na výstavbu malých nádrží například 127 milionů korun. Na výstavbu nebo odbahnění rybníků by pak měla jít do roku 2021 více než miliarda korun.

Říkají, že chtějí bojovat se suchem a že chtějí vodu v krajině, ale je tam slabých 200 milionů korun na desítky tisíc rybníků, které potřebují odbahnit.
Petr Bendl
bývalý ministr zemědělství (ODS)

Sám Jurečka se pak pochválil za vytvoření legislativy, která definuje, za jakých podmínek mohou výrobci označovat své potraviny za české. Dále pak například za změnu nastavení dotačních podmínek pro zemědělce, aby dostávali více peněz lidé, kteří se zabývají výrobou s vyšší přidanou hodnotou.

Ze strany opoziční ODS však schytal ministr zemědělství kritiku: „Lidovci jsou největším zklamáním stávající vlády. Nic neprosadili, ničemu nezabránili. Marian Jurečka místo pomoci malým zemědělcům prosazoval zákony, které pomáhají velkým firmám, zejména těm, které vlastnil jeho vládní kolega Andrej Babiš,“ uvedl poslanec ODS Zbyněk Stanjura.

S tím ale nesouhlasí poslanec Pavel Kováčik (KSČM), který je i členem zemědělského výboru. Podpora malých i velkých zemědělců byla podle něj za Jurečky vyvážená. 

Bilanční schůzky jsou podle opozice zbytečné

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se v příštích týdnech postupně sejde s ministry na bilančních jednáních. Chce s nimi hodnotit, co se jim během mandátu podařilo splnit. Schůzky má zakončit vydání materiálu, který zformuluje možná doporučení pro nový kabinet. Opoziční strany ale označují jednání za předvolební kampaň a zbytečný krok.