Změny pro zdravotní sestry: O dva roky kratší studium i vyšší plat

Od změn si ministerstvo zdravotnictví slibuje návrat sester do nemocnic (zdroj: ČT24)

Červenec přinesl pro zdravotní sestry několik novinek. V českých nemocnicích jich chybějí stovky, stát si tak od změn slibuje jejich návrat. Přilákat je chce třeba vyššími výdělky. Sestry, které se u lůžek starají o pacienty, mají dostat měsíčně navíc dva tisíce korun. Zkracuje se také délka vzdělávání tohoto personálu.

Oproti původním sedmi rokům nyní vzdělání sestrám zabere jen pět let. Ministerstvo zdravotnictví věří, že změna umožní rychlejší nástup sester do praxe. V současnosi je v České republice přibližně 83 tisíc úvazků zdravotních sester. V roce 2015 jich ale v nemocnicích pracovalo jen 54 256.

Nová pravidla začnou platit už po prázdninách. Kvalitu vzdělání by podle ministerstva ale ohrozit neměla. „Očekávám, že to nebude na úkor kvality a že u některých profesí naopak dojde k prohloubení té kvalifikace,“ uvedla náměstkyně ministra zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová (ČSSD).

Zdravotní školy tak budou studenty poprvé vyučovat také v jednoleté nástavbě. Doposud museli sestry absolvovat čtyři roky středoškolského studia a tři roky na vyšší odborné nebo vysoké škole.

Ředitelé teď spolu se zástupci ministerstva zdravotnictví a školství řeší, jak obsah tříletého oboru stlačit do jednoho roku. Podle exministra zdravotnictví bude záležet právě na školách, jak konkrétně nastaví obsah studia.

Změny čekají nejen studenty, ale i zdravotníky v praxi. Od července totiž část sester v nemocnicích dostane dvoutisícový příplatek. Pro nestátní zařízení v jednotlivých regionech budou peníze rozdělovat kraje.

Platy zdravotních sester
Zdroj: ČT24

Příplatky mají dostat zatím jen sestry pracující u lůžka a ve směnném provozu. Další přilepšení pro všechny zdravotníky má přijít s novým rokem, kdy vláda slíbila zvýšit o deset procent tarifní platy.