Zdravotní sestry pracující v lůžkových zařízeních si polepší o dva tisíce

Přes 40 tisíc zdravotních sester či bratrů má dostat přidáno (zdroj: ČT24)

Platy zdravotních sester, které pracují v lůžkových zdravotnických zařízeních ve třísměnném nebo nepřetržitém provozu, se od července zvýší o 2000 korun hrubého. Navýšení se bude týkat asi 43 tisíc lidí, uvedl ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD). Právě povolání ve směnách totiž není pro sestry atraktivní, a proto chybí v nemocnicích u lůžek.

Nemocnice, které zřizuje ministerstvo, dostanou peníze na platy automaticky. Ostatní nemocnice ale musí žádat o peníze prostřednictvím krajů.

„Kraje shromáždí žádosti a pošlou je na ministerstvo, které jim pošle zálohu na celých šest měsíců dopředu. Na konci roku se provede vyúčtování dotace,“ vysvětloval Ludvík. Podmínky dotace zveřejnilo ministerstvo na webu.

Ludvík nedávno v Otázkách Václava Moravce vysvětloval, že kvůli nízké nezaměstnanosti v ČR není pro sestry povolání ve směnách atraktivní: „Ve chvíli, kdy má dáma na výběr, každá dá přednost jednosměnnému provozu. Nechybí nám sestry v ambulancích, ale u lůžek.“

Stavy sester v českém zdravotnictví
Zdroj: ČT24

České zdravotnictví se tak potýká s akutním nedostatkem sester u lůžek. Podle ministra jich chybí mezi dvěma a čtyřmi tisíci. Přesné počty nelékařských zdravotních pracovníků ale resort nezná. Jejich registr by měl být spuštěn v únoru příštího roku.

„Pan ministr Ludvík je dlouhodobý ředitel nemocnice, takže to, co dělá, vychází z nemocniční praxe. Ta suma není taková, abych mohl říct: Ano, to bezpečně sestry v lůžkových zařízeních udrží. Původně měla být suma pět tisíc korun. Ale bezesporu to přinese pozitivní efekt,“ komentoval brífink místopředseda sněmovního zdravotnického výboru Bohuslav Svoboda.

Podle odborů je zvýšení plat nespravedlivé, nedostane se třeba na sanitáře

Podle předsedkyně zdravotnických odborů Dagmar Žitníkové je ale navýšení platů nespravedlivé, protože přidáno nedostanou další zaměstnanci, kteří také pracující v noci, jako ošetřovatelé nebo sanitáři.

Navíc podle ní není jasné, jak to bude příští rok. „V nařízení vlády uvádí rozpětí 1000 až 5000 korun. Obáváme se, že ho zaměstnavatelé, až peníze nebudou mít od ministerstva, sníží na minimum,“ kritizovala Žitníková. Odbory proto budu žádat navýšení minimální částky na 2000 korun a rozšíření příplatku pro všechny nelékaře ve směnném provozu.

Ministr slibuje na konci roku další zvýšení platů

Navýšení od letošního července se dotkne všech zdravotnických nelékařských pracovníků pracujících na tři směny nebo ve dvanáctihodinových směnách. Peníze však dostanou jen ti, kdo mohou pracovat bez odborného dohledu, netýká se to tedy zdravotnických asistentů. 

V plánu je také další navýšení platů ve zdravotnictví. „Slib, že se všem budou zvedat platy na konci roku, zůstává. Tam by mělo přijít zvýšení o deset procent tarifů,“ dodal ministr Ludvík. Tarifní část platu je u sester asi 12–13 tisíc korun.