Prodloužení lhůty na vyšetřování Čapího hnízda je v pořádku, potvrdili nadřízení žalobci

Pražské městské státní zastupitelství nechalo na posouzení případu farmy Čapí hnízdo velmi dlouhou dobu, přesto považuje vrchní státní zastupitelství délku řízení ještě za přijatelnou. Vrchní zastupitelství v Praze prověřovalo postup svého podřízeného městského zastupitelství a konstatovalo, že významně nepochybilo.

Podle vrchního státního zastupitelství je délka řízení v případu Čapího hnízda hraniční, ale ještě přijatelná. „Jde nepochybně o trestní věc komplikovanou a rozsáhlou. Lze zaznamenat procesní neochotu k součinnosti ze stran některých privátních subjektů, která zpomaluje postup řízení,“ vysvětlila hodnocení, které bylo pro městské státní zastupitelství příznivé, vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

Trestní oznámení pro podezření na dotační podvod přišlo na státní zastupitelství koncem loňského listopadu. Žalobci je potom těsně před Vánoci postoupili policii. V březnu pak vyšlo najevo, že státní zastupitelství prodloužilo policii lhůtu na vyšetření případu až do září. Jestli někoho obviní nebo případ odloží, měli policisté původně rozhodnout do konce března.

Čapí hnízdo patřilo do přelomu let 2007 a 2008 Agrofertu, který tehdy patřil nynějšímu předsedovi ANO a exministru financí Andreji Babišovi. Poté změnilo formu vlastnictví, a nebylo tak možné dohledat jeho majitele. Díky změně farma dosáhla na padesátimilionovou evropskou dotaci. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se vrátila mezi firmy Agrofertu. Babiš loni v březnu na mimořádné schůzi sněmovny svolané z popudu opozice řekl, že v době získání dotace vlastnili farmu jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky.

Dotace pro Čapí hnízdo šetří kromě české policie i Evropský úřad pro boj proti podvodům OLAF, který chce k závěru dospět do konce letošního roku.